Göransson: "Läsarna ska inte vara oroliga"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Sverkar Göransson manar till ro, och Göran Hägglund konstaterar att den ryska övningen är hotfull.
Foto: Tommy Pedersen

Expressen avslöjade under söndagen att militära underrättelse- och säkerhetstjänsten Musts analys visar hur ryska flygvapnet övat kärnvapenanfall mot Sverige.

Nu kommenterar överbefälhavare Sverker Göranson och försvarsminister Karin Enström uppgifterna.

– Läsarna ska inte vara oroliga. Men vi ska följa utvecklingen noga och det gör vi, vi gör analyser, säger ÖB.

Avslöjandet om hur de med kärnvapen bestyckade ryska bombplanen övade attack mot Sverige kommer samtidigt som Folk och försvars rikskonferens, där den försvarspolitiska gräddan samlas.

Försvarminister Karin Enström, som är på plats i Sälen, säger nu:

- Vi har en god bild av aktiviteterna i Östersjön och vi har en god bild av den ryska övningsverksamheten. Men vad vi vet och hur vi vet det är ingenting som jag kan uttala mig om.

Hur ser du på hotet från Ryssland? 

- Jag ser att man ökar sin militära förmåga och moderniserar sin materiel, och vi kan också se att övningsverksamheten har ökat både i fler övningar och mer komplexa övningar. Men däremot sätter jag inte ett likhetstecken mellan den ökade förmågan och ett ökat hot.

- Försvarsberedningen gjorde bedömningen i somras att det inte är sannolikt i överskådlig tid med ett enskilt militärt väpnat angrepp mot Sverige. Den bedömningen håller i fortsatt.

• Hur påverkade övningsanfallet mot Sverige din syn på hotet från Ryssland?

- Jag ser det som en del i det utökade övningsmönstret vi sett under ett till två år tillbaka att man övar mer och mer komplext. Vad vi vet exakt om detta är inte öppna uppgifter. Vi ska följa det noga.

Överbefälhavare Sverker Göranson vill inte kommentera slutsatserna i Musts rapport, men säger:

– Man kan vara helt förvissad att vi mycket noggrant följer vad som sker och vilka övningsupplägg de har. Det kommer vi att fortsätta göra och det är vår uppgift.

Enligt honom ska inte svenskarna vara oroliga med anledning av uppgifterna.

"Snyggt i Expressen"

Försvarsmaktens informationsdirektör Erik Lagersten säger i Expressens extrasändning från rikskonferensen:

– Jag vore den första som skulle vilja kommentera och säga att detta är fasansfullt och felaktigt, men det får jag inte. Även om det ser spännande ut och är snyggt i Expressen, säger han.

Inte heller han vill tala om Ryssland som ett hot.

Finske presidenten överraskad

Sauli Niinistö, Finlands president, är själv van vid närgångna ryska militärövningar av det här slaget - men inte med kärnvapen.

– Det är överraskande om det skulle vara så, säger han.

Åsa Romson, språkrör för Miljöpartiet, är upprörd efter att ha fått höra om uppgifterna.

– Jag blir naturligtvis orolig som många andra, för kärnvapen är något man reagerar väldigt starkt på. Det går för långsamt att nedrusta Rysslands kärnvapen.

"Hotfullt"

Kristdemokraternas ledare Göran Hägglund finns också på plats i Sälen.

Så här kommenterar han Expressens avslöjande:

– Det kanske inte är alldeles överraskande eftersom planen är byggda för att kunna bestyckas på det sättet.

Men är inte det hotfullt? 

– Jo, det är hotfullt, det är det. Men det är också så att runt Östersjön så är det många makter som övar. Förmodligen är Sverige det land som övar mest. Och det är klart att andra skulle också kunna se våra ageranden som hotfulla. Men vi ska ta det här på allvar, vi måste ständigt analysera verksamheten från ryskt håll och se om vi behöver förändra någonting.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.