Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Göran Skytte fick tre strokes på ett dygn

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Nära döden. Journalisten och författaren Göran Skytte fick tre hjärnblödningar på bara tolv timmar. "Jag insåg: det här handlar om liv och död", berättar Göran Skytte. Foto: Sanna dolck
Foto: Sanna Dolck

Benen vek sig. Han försökte läsa - det gick inte.

Till slut ramlade han ihop och ringde 112.

Journalisten och författaren Göran Skytte, 67, berättar för första gången om sina tre kraftiga hjärnblödningar på tolv timmar.

- Där jag låg på sjukhuset medan läkarna diskuterade insåg jag: det här handlar om liv och död, säger han till Expressen.

Göran Skytte, flitig författare, debattör och föreläsare, blev hastigt sjuk för fyra månader sedan hemma i bostaden i Malmö.

- Jag låg i sängen och vaknade och kände att jag behövde gå på toaletten. När jag reste mig vek sig benen under mig. Jag lade mig igen och försökte läsa, men kunde inte. Lite senare föll jag ihop vid matbordet - då ringde jag genast efter ambulans som var här på sju minuter.

Blev liggande ett halvt dygn

- Jag fördes till Mas (Skånes universitetssjukhus i Malmö). Där fick jag min tredje stroke och den kom med fullständig kraft. Det var så allvarligt med mig att läkarna förklarade, att "du måste till Lund".

- Där blev jag liggande i ett och ett halvt dygn medan personalen tittade till mig varje kvart. Efter sista hjärnröntgen pratade läkarna om att det fanns tre alternativa behandlingar - alla var farliga. De fyra läkarna beslöt att göra det minst farliga - att ligga och vila. Då förstod jag mer och mer att det skulle kunna gå riktigt illa och jag insåg: det här handlar om liv och död, berättar Göran Skytte.

Han kunde inte prata, han hörde inte, han kunde inte äta, inte läsa.

Andlig upplevelse

- Jag försökte ta några steg på tredje dagen. Det gick inte. Och jag försökte läsa Svenska Dagbladet. Jag förstod inte ett ord. Efter en vecka kunde jag ta några steg och äta lite grand, säger Göran Skytte som i en krönika i Svenska Dagbladet i går skrev om den andliga upplevelsen under sjukdomstiden.

Han säger till Expressen:

- Jag låg bland människor som var svårt sjuka. Jag skulle rimligen ha kunnat känna ångest, ilska och förtvivlan som jag upplevde omkring mig. Jag kan tänka mig att man kan drabbas av dödsångest, men jag upplevde bara en enda stor stillhet över mig.

Är hemma och återställd

Göran Skytte, som efter sex veckor på sjukhuset, nu är hemma och är återställd, känner en tacksamhet över och förvandling efter vad han har gått igenom.

- Jag har skrivit en bok som kommer i januari, jag promenerar två timmar varje dag och cyklar. Jag har fått en fantastisk chans till ett liv. Att ha varit så nära döden ger en intensiv livskänsla, säger Göran Skytte.

STROKE

Stroke är samlingsnamnet på hjärninfarkt (blodpropp i hjärnan) och hjärnblödning, som tidigare kallades slaganfall.

Varje år får cirka 30 000 i Sverige stroke, en var 17:e minut.

Stroke är en av de vanligaste orsakerna till funktionsnedsättningar och död. Stroke drabbar lika många kvinnor som män.

TRE TECKEN PÅ STROKE

1 Om personen blir sned i ansiktet och mungipan hänger.

2 Om en arm blir förlamad och man inte kan hålla ut den i tio sekunder.

3 Om personen börjar sluddra och inte kan säga en enkel mening som "det är vackert väder i dag."

Vid bara ett enda av dessa symtom ska man omedelbart ringa 112 och tala om att det är en misstänkt stroke, då kan minuterna vara livsavgörande.

Källa: Strokeförbundet

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.