Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Göran Perssons varning till Löfven

Intervjun ur Agenda med Göran Persson.Foto: SVT

Göran Persson varnar Stefan Löfven för att inleda ett nära samarbete med Vänsterpartiet och Miljöpartiet före valet 2014.

I en intervju som sänds i söndagskvällens Agenda i SVT säger han:

- Jag har aldrig förstått varför man ska inleda ett sånt samarbete överhuvudtaget före ett val.

Förre S-ledaren Göran Persson säger i kvällens "Agenda" att är av uppfattningen att varje parti går fram med sitt eget program.

- Vi vet ju inte alls hur riksdagen kommer att se ut efter valet och att i förväg låsa sig vid vissa regeringsbildningar kan vara direkt skadligt för den svenska demokratin och parlamentarismen.

Det rödgröna samarbetet, som innan förra valet skapades för att presentera ett regeringsalternativ, ledde till ett sjunkande stöd för S.

- Jag tycker att Socialdemokraterna ska satsa på sin politik och få så stort stöd för den som möjligt av valmanskåren. Och sedan när valmanskåren, för det är dem som bestämmer, har talat om hur riksdagen ska se ut, ja då ska man börja regeringsbildandet.

"Löfven gör rätt"

Stefan Löfven har kunnat glädja sig åt fina opinionssiffror sedan han tog över som ledare för Socialdemokraterna.

Succén har kommit trots att S-ledaren varit sparsmakad med intervjuer och konkreta politiska förslag.

Göran Persson tror att Stefan Löfven gör rätt som håller en låg profil.

– Han behöver inte ha bråttom. Han har rätt gott om tid till sitt förfogande, säger Persson i Agenda enligt en text som lagts ut på SVT:s sajt.

Göran Persson får frågan hur det kan vara en bra strategi att inte säga något.

– Det säger jag inte att det är, generellt. Men om du är oppositionsledare och har en regering som börjar vara sönderkörd. I det läget så tycker jag faktiskt att regeringen kan få koka i sin egen soppa. Låt dem hålla på med det ett tag och förbered dig själv i lugn och ro för de initiativ som ska tas, säger Persson som avgick som statsminister i samband regeringsskiftet hösten 2006.

Illojalt krypskytte, enligt Persson

Göran Persson säger om Juholts svårigheter som partiledare:

– Det går inte att hålla ihop en så stor rörelse som socialdemokratin, det går inte att driva varken regeringspolitik eller oppositionspolitik som socialdemokratisk ledare om du inte har partiet med dig. Sedan kan det finnas olika uppfattningar självklart, det är en annan sak. Men det illojala krypskyttet med vittnesmål om vem som sagt vad internt i slutna överläggningar och sånt, det bryter sönder, det fräter och det kommer till sist att ge såna hål i personligheten att du inte längre är hållbar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.