Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Göran Perssons råd för att stoppa väljarflykten från S

Tidigare statsministern Göran Persson anser att politikerna kan bli utnyttjade.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Göran Persson avråder Stefan Löfven från att delta i bland annat Almedalen, Pridefestivalen och Folk och försvars rikskonferens.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Göran Perssons råd till Stefan Löfven – för att vända opinionskrisen och tappet till Sverigedemokraterna: 

Strunta i politikerveckan i Almedalen, Pridefestivalen, Folk och försvars rikskonferens och världsekonomiskt forum i Davos.

– På de arrangemangen blir man utnyttjad, hävdar han. 

Förra året valde Stefan Löfven att ställa in sin medverkan i Almedalen och i stället turnera runt i landet under veckan. 

I år kommer statsministern till politikerveckan, men bara under några timmar, för att hålla tal. Även i år genomför han en turné i övriga landet under veckan. 

Rätt tänkt, enligt företrädaren Göran Persson. 

– Jag har aldrig gillat det där. Man blir arrangemangets fånge i Almedalen. Det är inte du som är det intressanta utan arrangemanget i sig. 

Göran Persson: "Där blir man utnyttjad"

Den tidigare statsministern hävdar att det finns ytterligare tre sådana årliga arrangemang som Stefan Löfven borde undvika: den stora internationella konferensen i Davos, Folk och försvars rikskonferens i Sälen – och Prideveckan.  

– Där blir man utnyttjad. 

Stefan Löfven valde förra året att inte åka till vare sig Almedalen, Pride eller Davos. Var det du som tipsade honom?

– Tipsat vet jag inte, men så har jag alltid gjort. Jag har inte pratat med Stefan om det här, men jag tycker att han gör rätt.

När Expressen på tisdagseftermiddagen når Göran Persson på telefon befinner han sig på flygplatsen i Madrid. 

Han vill inte uttala sig om Socialdemokraternas opinionskris, den interna pressen på Stefan Löfven – eller om det faktum att 105 S-företrädare överväger att lämna partiet. 

Förra veckan hävdade Göran Perssons gode vän, den tidigare näringsministern Björn Rosengren, att Socialdemokraterna i dag saknar egna idéer och "har hamnat i Sverigedemokraternas fålla".

– Man måste ju för helvete först klara ut vad man ska kommunicera – och man måste ha en egen idé, slog han fast. 

På fredag sammanträder Socialdemokraternas partistyrelse. Då väntas Stefan Löfven presentera en plan som går ut på att partiets företrädare den närmaste tiden ska fokusera på välfärdsfrågor.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.