MINNS INTE EXAKT VAD SOM HÄNDE. Per Nuder påstår i sin bok att Göran Persson ramlade och bröt nyckelbenet efter en fest på Harpsund. "Jag är förvånad att Nuder minns något", säger Persson om kvällen. Foto: Krister Larsson
MINNS INTE EXAKT VAD SOM HÄNDE. Per Nuder påstår i sin bok att Göran Persson ramlade och bröt nyckelbenet efter en fest på Harpsund. "Jag är förvånad att Nuder minns något", säger Persson om kvällen. Foto: Krister Larsson

Göran Perssons "minneslucka" - kommer inte ihåg olyckskvällen

Publicerad
Uppdaterad
Göran Persson kommenterar nu Per Nuders uppgifter att han cyklat omkull efter en fest på Harpsund.
- Det är larvigt, vi har väl alla i goda vänners lag festat till det, säger han.
Under sommaren 2002 led Göran Persson av sitt brutna nyckelben - bland annat var han nära att svimma under ett tal i Almedalen.

Ingen vanlig olycka

Men Perssons brutna nyckelben var inte bara vanlig cykelolycka. Den berodde på att den tidigare statsministern cyklat omkull efter en fest på Harpsund. Det skriver Pär Nuder, som vid den tiden var Sveriges finansminister, i sin memoarbok ”Stolt men inte nöjd”.
- Jag kan säga som så att jag är förvånad över att Pär Nuder minns någonting, säger Göran Persson i en intervju i TV4: as Nyhetsmorgon på lördagen.

Minns inte

Persson säger också att han själv inte har något klart minne av vad som hände den där gången för sex år sedan.
- Jag kan inte exakt rekapitulera händelsen, säger han.
Persson tycker att det är ”torftigt” av Nuder att ta upp saken.
- Om Per tycker att det är viktigt så får han väl tycka det. När man får möjlighet att föra fram sina åsikter i något så dyrbart som en bok är det torftigt att ta upp utrymme med en sådan sak.

Tömde kylbox

Enligt Pär Nuders bok inträffade olyckan då de han och Göran Persson tillsammans med dåvarande statssekreteraren Sten Olsson tömt en kylbox med "tilltugg och dryck vid badstugan" i Harpsund. Exakt hur mycket dryck de fick i sig framgår inte, men när det var dags att ta sig till matsalen ska Nuder och Olsson ha ”lullat” i väg medan Göran Persson satte sig på cykeln.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag