Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Göran Perssons höftoperation lyckad

Statsminister Göran Persson opererades på torsdagen.
Göran Persson opererades på torsdagen på Södersjukhuset.
- Det gick bra helt utan komplikationer, säger Gunilla Rohlén, biträdande pressekreterare vid statsrådsberedningen, till Expressen.se.
- Operationen av statsminister Göran Perssons höftled artros påbörjades klockan 09.00, och pågick under cirka en timme och fyrtio minuter, vilket är normal längd för denna typ av höftledsoperation. Ingreppet löpte komplikationsfritt och patienten mår efter operationen bra, säger Göran Modin, verksamhetschef vid Södersjukhusets ortopedklinik. Torsdagens regeringssammanträde leddes av Lars Engqvist som för bara ett par dagar sedan utsågs till vice statsminister. Göran Persson har länge haft problem med sin onda höft. På torsdagen ställde han in sin resa till Gotland. Persson skulle under eftermiddagen ha presenterat regeringens så kallade Gotlandspaket, men strax före resan bestämde han sig för att inte åka.

Lars Engqvist leder regeringen

Istället för Göran Persson åkte samordningsminister Pär Nuder tillsammans med infrastrukturminister Ulrica Messing till Gotland. Göran Persson blir möjligen kvar en vecka på Södersjukhuset, vilket är normalt, enligt Modin. Återhämtning från operationen tar dock väsentligt längre tid. - I runda slängar är konvalescensen ett par månader. Ibland kan benet avlastas först efter ett par veckor, och ibland kan man stödja fullt ut direkt efteråt, säger Modin. Enligt samordningsminister Pär Nuder blir Göran Perssons konvalescenstid runt sex veckor. Därmed missar han slutet av EU-valrörelsen, toppmöten med EU och Nato, samt Östersjömötet. Regeringssammanträdena kommer under tiden att ledas av Lars Engqvist.

"Börja på ny kula"

Att Persson nu inte är med i slutet av EU-valrörelsen kan försvaga socialdemokraterna. - Det är klart att vi velat att han skulle vara aktiv. Men hur man än vrider och vänder på det blir det ett olämpligt datum utifrån någon synpunkt. Men nu blev det en öppning för honom att börja på ny kula, sa Pär Nuder efter den pressträff i Visby som Persson skulle deltagit i. Vid det europeiska rådets möte i Bryssel kommer den viktiga frågan om EU:s nya grundlag att avgöras. Persson är en av de mest erfarna statsministrarna i EU och hans frånvaro kan minska det svenska inflytandet. - Samtidigt har han varit med i hela förberedelsearbetet inför toppmötet och det är inte så vanligt att sakerna avgörs på toppmötet utan det sker i den långa processen inför det. Och även om han inte fysiskt kommer att närvara vid toppmötena så är han inte längre borta än en mobiltelefon, sa Nuder.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!