De två teman som ska behandlas under Socialdemokraternas pågående kongress i Västerås är "Framtidens jobb" och "Framtidens folkrörelse". Enligt partisekreteraren Carin Jämtin skjuts frågor som handlar om andra områden fram till kongressen 2017 - ett beslut som kritiserats av bland andra S-politikern Åsa Morberg i Sandviken.
– Jag blir alldeles olycklig att det här inte är ett prioriterat område på kongressen, sa hon förra veckan till P4 Gävleborg.
Göran Persson kritiserar också partiledningen och menar att frågor om flyktingmottagande och migration bör diskuteras under partikongressen.
– Hur avgränsar du det egentligen om du ska prata om sysselsättning och jobb. Jag tror att man kan ta upp nästan vad som helst under den rubriken. Jag såg till och med att föräldraförsäkringen ska diskuteras, säger Göran Persson.
Och då man också prata invandring?
– Ja, det tror jag - och det tycker jag att man ska göra också. Det är en så viktig faktor i svensk politik. Invandring är en sådan styrka med så väldigt många spänningar inbyggda, så man måste hantera det. Det är viktigt.
Vill ha rättvisare fördelning
Den tidigare statsministern konstaterar att allianspartierna på senare tid kommit med en rad förslag som rör integration och migration, men han säger samtidigt:
– De kunde ju ha gjort någonting när de regerade, kan man tycka.
Då var budskapet "öppna era hjärtan"?
– Ja, och det budskapet tror jag fortfarande gäller från Moderaterna. De gör nog ungefär samma ekonomiska analys som jag gör, och betonar vikten av befolkningsökning. Problemet i dag är att mottagandet inte är rättvist fördelat över landet, och det där skapar konflikter och spänningar. Så om man tror på vikten av att öka Sveriges befolkning med hjälp av immigration, då måste vi få till stånd en rättvisare fördelning av kostnaderna för introduktionsfasen.
Och hur får man det då?
– Kom igen nästa vecka, så ska jag svara på den frågan.
Föreläser om ledarskap
Göran Persson höll under fredagseftermiddagen en föreläsning om ledarskap under Ledarskapsdagen på Grand Hôtel i Stockholm.
Han konstaterade då bland annat att han i dag arbetar hårdare än han gjorde som statsminister.
– Men bara med sådant som jag tycker är roligt. Jag säger inte nej till någon talarförfrågan. Min inkompetens är bred, skämtade han.
Han pekade sedan ut Tyskland som EU:s största krisland framöver.
– Vi kan bråka om Grekland och deras skuldsättning, men jag tror inte att grekerna kommer att lämna euron. Tyskarna är nog inte så intresserade av att de 3 000 miljarder som de lånat ut till Grekland ska betalas tillbaka i drakmer (den tidigare valutan i Grekland).
– Det stora problemet är demografin. Och Tyskland är det land som åldras mest.
Enligt Göran Persson är det migrationen som driver den ekonomiska tillväxten i Sverige.
– Det är viktigt att förstå. 25 procent av barnen som föds i Sverige i dag har en mamma som emigrerat till Sverige.
Göran Persson är i dag en flitigt anlitad föreläsare, både i Sverige och internationellt - trots att hans analyser ofta visar sig vara felaktiga, i efterhand.
– Det blir ofta på ett annat sätt än vad man tror - men en och annan gång har jag tur och träffar rätt. Man måste ständigt vara beredd att ompröva.
– När du blir ledare måste du också vara beredd att sätta din post på spel, annars kommer du aldrig att kunna leda.
Lämnar uppdraget
Enligt Göran Persson måste politiska ledare omge sig av vänner som vågar ifrågasätta och argumentera.
– Är du för ensam fortsätter du i tangentens riktning. Det är väldigt mänskligt.
När Expressen möter den tidigare statsministern efter föreläsningen har det just blivit offentligt att han lämnar ordförandeklubban i statliga skogsjätten Sveaskog i sommar, ett uppdrag han fick av dåvarande näringsministern Maud Olofsson i januari 2008.
– Jag är färdig med det uppdraget, och bolaget går bra. Jag är rädd för att om jag fortsätter där så går jag in i en förvaltande roll, och det vill jag inte göra.
"Vi är två olika typer"
Ett nytt uppdrag väntar - och det är inte som industrikansler hos Stefan Löfven:
– Nej, nej, nej, haha. Men du får se så småningom. Jag håller på att förändra min uppdragsportfölj, så kan jag säga. Och jag tycker det är kul. Jag vill göra saker som är svåra...
Det låter på dig som att det internationella lockar?
– Ja, det lockar väldigt mycket, men det är inte möjligt att kombinera med ansvar för kor. Så där har jag bestämt mig.
Du håller dig på hemmaplan?
– Ja, det gör jag.
Du pratar mycket om ledarskap. Hur är Stefan Löfven som ledare?
– Han är en lyssnande ledare som är väldigt annorlunda än jag själv. Vi är två olika typer. Jag önskar att jag hade haft en del av hans talang.
Är han en bättre ledare än vad du är?
– Det törs jag inte bedöma. Det kan du inte begära av mig.
Men ni är väldigt olika?
– Ja, vi är två helt olika personlighetstyper. Så är det ju, såna är vi människor. Och var sak har sin tid.
Finns det någon baksida med att vara en lyssnande ledare?
– Nej.
Göran Persson kommenterar sedan det som hänt i allianspartierna sedan de förlorade valet i höstas.
– Det är väl alltid så att när man går från regering till opposition så är man ovan vid den nya rollen. Men det är ingen nackdel att byta ledare i den fasen. Det gamla ledarskapet är ju förknippat med ett regeringsinnehav.
– Det är nog nödvändigt att byta ledarskap, och det förvånar mig att inte också Jan Björklund har förstått det. Annie Lööf är så pass ny som ledare, så hon sitter nog där hon sitter, men...
Jan Björklund borde för Folkpartiets bästa lämna som partiledare, menar du?
– Ja, det är nog en allmänt spridd uppfattning, och jag har en tendens att ansluta mig till den.
Avgick själv efter valet
Den tidigare statsministern - som avgick som partiledare för Socialdemokraterna efter "katastrofvalet" 2006 - anländer i dag till partikongressen i Västerås.
När Göran Persson kastade in handduken hade partiet just fått 35 procent i riksdagsvalet.
Sådana siffror kan Stefan Löfven bara drömma om.
Enligt den senaste väljarbarometern från Demoskop skulle Socialdemokraterna få 27,7 procent om det vore val i dag.