Förre statsministern Göran Persson vill förbjuda tiggeri i Sverige. Foto: Marcus GustafssonFörre statsministern Göran Persson vill förbjuda tiggeri i Sverige. Foto: Marcus Gustafsson
Förre statsministern Göran Persson vill förbjuda tiggeri i Sverige. Foto: Marcus Gustafsson
Tiggeri skapar ingen frihet för människan, säger Göran Persson i en intervju med Svenska dagbladet. Foto: Per WissingTiggeri skapar ingen frihet för människan, säger Göran Persson i en intervju med Svenska dagbladet. Foto: Per Wissing
Tiggeri skapar ingen frihet för människan, säger Göran Persson i en intervju med Svenska dagbladet. Foto: Per Wissing

Göran Persson vill att tiggeri ska förbjudas

Publicerad

Förre statsministern Göran Persson vill att tiggeri ska förbjudas.

Det säger han i en SvD-intervju.

– Det skapar ingen frihet för en människa att stå på knä på gatan och tigga, säger han.

Om det fortfarande var Göran Persson som bestämde skulle Sverige se annorlunda ut. Tiggeri borde förbjudas, menar han, och flyktingpolitiken borde stramas åt snabbare än vad som gjordes.

I dag jobbar Göran Persson på pr-byrån JKL och driver egen gård i Sörmland. Men på Socialdemokraternas kommunkonferens i Örebro i helgen är han en av talarna.

Nöjd med EU

Han är positiv till att EU och Turkiet kommit överens om hur flyktingströmmen över Medelhavet ska stoppas.

– Det var var helt, helt nödvändigt – men det gjordes alldeles för sent. Jag har förvånats storligen över att man inte gjorde det tidigare, säger Persson till SvD.

Om man inte gör något alls, eller för lite, kommer asylrätten i stället att försvagas, tror Göran Persson.

Ett test på den europeiska opinionen blir, menar förre statsministern, helgens val i Tyskland. Angela Merkel är populär och starkt profilerad, men samtidigt hade invandringskritiska Alternativ för Tyskland (AFD) framgångar i lokala val i helgen som gick.

För att mota sådana strömningar måste de etablerade partierna förändras, menar Persson. Samtidigt poängterar han att invandring är viktigt för Sveriges befolkningsutveckling.

"Ingen frihet"

Regeringen har hittills inte velat lagstifta mot tiggeri. Det är en försiktighet som Göran Persson underkänner. Han kan tänka sig ett förbud – möjligen med öppning för enskilda kommuner att upphäva förbudet. Bakgrunden till hans hållning är övertygelsen att tiggande innebär ett dåligt liv.

– Jag lutar mig mot de gamla resonemangen om att det inte skapar goda samhällen. Det skapar ingen frihet för en människa att stå på knä på gatan och tigga av andra. Jag fattar inte att vi ska ha det så, säger Persson till SvD.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag