Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Persson om erkännandet av Palestina: Då skedde det inte

Göran Persson intervjuas av TV4:s Anders Pihlblad. Foto: TV4
Göran Persson säger att ”ett borgerligt parti kan komma att försvinna”. Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Annie Lööf, Jan Björklund och Stefan Löfven. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Tidigare statsministern Göran Persson (S) varnar för hur Socialdemokraterna kan komma att uppfattas efter uppgörelsen med C, L och MP.

Om SD går om M och blir det ansett största högerpartiet, kan S hamna i mitten av skalan och sluta ses som ett vänsterparti.

– Det vore förödande för socialdemokratin, säger Göran Persson i TV4:s Nyhetsmorgon.

Uppgörelsen mellan S, C, L och MP kan komma att förändra den politiska skalan. Det menar den förre statsministern Göran Persson (S).

Om Moderaterna tappar sin position som största högerparti kan den titeln i stället övergå till SD. Och det kan det innebära stora risker för Socialdemokraterna, varnar han.

– För Socialdemokratin kan det betyda att man inte uppfattas som ett vänsterparti och det vore förödande för socialdemokratin, säger Göran Persson i TV4:s Nyhetsmorgon.

Sakpolitiskt kan det också bli svårt för S att behålla titeln som vänsterparti, menar han. Partiet riskerar att stöta på hinder från C och L i sina försök att driva igenom förslag med bred en ansats i löntagargrupper och socialdemokratisk fördelningspolitik.

Låst läge för C och L

Å andra sidan blir det också svårare för C och L att återgå till ett borgerligt samarbete, resonerar Göran Persson. 

Efter partiernas tydliga positionering mot SD kommer det vara svårt att ingå i ett samarbete med M och KD – och stöd av SD – utan komplikationer.

– Det är svårt att gå ur det här nu. Man kan inte säga om två år att det här med vårt motstånd mot Sverigedemokraterna, det var inte var principiellt, det var stundens situation. Det går inte – vi har fått en ny politisk situation, säger Göran Persson till TV4.

Särskilt problematiskt tror han att det kan bli för Liberalerna, som riskerar att ”sväljas upp” av Moderaterna om man inte klarar riksdagsspärren.

Riktar kritik mot sitt egna pensionssystem

Oavsett hur den politiska strukturen blir, är den tidigare statsministern dock klar om vad han anser är de viktigaste frågorna framöver. 

Det handlar om miljöfrågan, kommunalskattsfrågan och pensionen. Gällande pensionssystemet riktar Göran Persson med stark kritik.

– Vi har ett pensionssystem som inte håller måttet. Jag har själv varit med och skapat det, men det innebär inte att bara för att man kommit överens om ett pensionssystem så ska det ligga oförändrat över tid. Vi behöver tillföra ganska stora ekonomiska resurser till pensionssystemet, säger Göran Persson till TV4.

Den tidigare statsministern hade gärna sett att utrymmena i statsfinanserna användes för att höja pensionerna. Det i stället för att sänka skatten för de bäst ställda, menar han.

Göran Persson: Fel att erkänna Palestina

Under intervjun i TV4 frågas även Göran Persson om Sveriges relation till Israel. Som statsminister bidrog han till starka band med Israel, vilka har försvagats sedan dess.

När Göran Persson får frågan om han tyckte att det var fel av Sverige att erkänna Palestina som stat svarar han på ett sätt som bara kan tolkas som ja.

– Under min tid skedde det inte. Och det var inte en fråga som då var inaktuell på något sätt. Du får tolka det som du vill, men jag vill inte driva den linjen i polemik med den sittande regeringen, säger han till TV4.

Utrikesminister Margot Wallström (S). Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sverige erkände Palestina som stat vid regeringsförklaringen 2014. 

”Syftet med Sveriges erkännande är att bidra till målet att Israel och Palestina kan leva sida vid sida i fredlig samexistens”, skrev utrikesminister Margot Wallström (S) den 30 oktober 2014 på DN Debatt. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!