Göran Persson: Partiledarjakten påminner om "Idol"

Publicerad
Uppdaterad
Göran Persson sågar jakten på ny S-ledare.
Till Agenda säger han att Socialdemokraterna lägger för mycket tid på att utse en partiledare - och att han inte gillar processen.
- Nu är vi plötsligt föremål för någonting som påminner inte så lite om de här idolprogrammen i tv, säger Persson.
Den förre statsministern Göran Persson har inte velat uttala sig om vem han tycker ska ta över som partiledare för Socialdemokraterna.
Men det hindrar honom inte från att kommentera S-krisen i Agenda i kväll. Enligt honom tar personfrågorna över politiken.
- Man har inte någon självklar efterträdare och man söker då febrilt och ägnar sig åt det i stället för att ägna sig åt politik och opposition, säger Persson och fortsätter:
- Socialdemokratin har aldrig varit bra på att hantera personfrågor offentligt, sådant har vi gjort internt i rörelsens demokratiska organ.

Som dokusåpa


Det offentliga sökandet efter en ny S-ledare kallar Göran Persson för "smärtsamt", både för S och för andra folkrörelsepartier. Göran Persson. Foto: Jan Düsing
- Nu är vi plötsligt föremål för någonting som påminner
inte så lite om de här idolprogrammen i tv, säger han.
Innan Persson själv valdes till partiledare förnekade han flera gånger offentligt att han var intresserad av positionen. Nu är det ingen som vågar säga offentligt att de vill leda partiet.
Vi har den traditionen att den som kliver fram och säger att "jag vill ta på mig det här", blir i regel inte vald. Det är att förhäva sig själv, det är lite av den gamla jantelagen som finns där, förklarar Persson varför S skiljer sig från exempelvis MP där flera personer öppet kandiderar.
Göran Persson tycker att jakten på en ny partiledare påminner om "Idol" Obs! montage.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag