Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Göran Persson om mötet med Kim Jong-Il

Tidigare statsministern Göran Persson fick träffa Kim Jong-Il i Nordkorea i maj 2001. "Om det nu var Kim Jong-Il vi mötte, vill säga. Det vet man ju inte", sade Persson efter mötet. Foto: Torbjörn Andersson
Dåvarande statsministern Göran Persson (S) träffade i sin egenskap av ordförande för EU som första västledare Kim Jong-Il i Nordkoreas huvudstad Pyongyang i maj 2001.
 I SVT:s dokumentär Ordförande Persson från 2007 beskriver han mötet med Kim Jong-Il:
– In kommer en liten farbror på rätt höga klackar i någon sorts sportig fritidsdress, väldigt klämkäck och lite domderande. Han kändes väldigt vardaglig, sade Persson.

Visade intresse

EU-delegationen fick fem timmars överläggningar med Kim Jong-Il, där man diskuterade alltifrån missilförsvar till hungersnöden i landet.
– Han svarade och ställde frågor och var intresserad. Jag pressade honom väldigt hårt på vissa frågor och han svarade utan att bli förbannad och försökte argumentera och ge argument. Det här snacket om att det skulle vara en person som inte är vid sina sinnens fulla bruk, en neddrogad porrknutte, som inte är kapabel att resonera om politisk utveckling, det kan man lägga åt sidan.
– Om det nu var Kim Jong-Il vi mötte, vill säga. Det vet man ju inte, sade Göran Persson.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!