Göran Persson lovar tandvårdsreform

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Statsminister Göran Persson varnade i sitt förstamajtal för borgerliga hot mot a-kassan och den offentliga sektorn.

Han aviserade också ett vallöfte   en tandvårdsreform.

- Om vi ska klara en bra tandhälsa så måste vi successivt bygga ut den allmänna tandvården, sade Persson i sin forna hemstad Malmö. En beredning ska nu tillsättas i regeringskansliet för att se över tandvårdsförsäkringen. Ett första steg blir att göra det billigare för alla i åldrarna 20–30 år att besöka tandläkaren. Enligt Persson behövs en mer omfattande tandvårdsförsäkring för dem. - Många missköter sina tänder i 20–30-årsåldern, vilket leder till kostsamma ingrepp senare i livet, sade han. Förslaget ska vara klart i samband med den socialdemokratiska partikongressen i höst. Därefter vill Persson att det skrivs in som ett vallöfte i partiets valmanifest inför valet 2006. - Det har vi råd med, för det handlar om en socialförsäkring som vi alla är med och tar, sade han.

Tryggt och öppet

 Helt gratis kommer det sannolikt inte att bli för 20–30-åringarna, men priset ska enligt Persson vara så måttligt att de har råd att gå till tandläkaren oftare. Ett par tusen personer lyssnade på hans förstamajtal i ett soligt Folkets Park. Statsministern beskrev Sverige som ett framgångsrikt land tack vare att det både är öppet för omvärlden och erbjuder medborgarna trygghet. Han talade sig varm för den svenska modellen med stor offentlig sektor, höga skatter, höga ersättningsnivåer i a-kassan och sjukförsäkringen. - Det måste finnas trygghet för den som förlorar jobbet. Är vi inte trygga så blir öppenheten ett hot, sade Persson. Han varnade för moderaternas förslag att sänka ersättningsnivån i a-kassan och hävdade att syftet var att tvinga folk att acceptera så låga löner att de måste ha två jobb för att klara sig.

V-tecken

 Persson uppmanade också åhörarna att se upp så att inte den allmänna grundskolan luckras upp av friskolor som bara accepterar en viss typ av elever. Statsministern kritiserade dessutom borgerliga tidningsskribenter som beskriver kollektivavtalen som ett hinder på arbetsmarknaden. Kollektivavtalen var en fråga som engagerade många i förstamajtåget med anledning av att företagare och arbetstagare från de nya EU-länderna sökt sig till Sverige. Persson fick beröm från lokala LO-företrädare för att ha varit tydlig med att svenska kollektivavtal ska gälla även för dem i Sverige. Förstamajtåget avgick i år från Stortorget. Persson omgavs av tio livvakter under den två kilometer långa marschen. Inga incidenter inträffade dock. När tåget passerade en samling ungmoderater som ropade åt Persson, gjorde han v-tecknet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.