Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Göran Persson kräver att pensionsnivåerna höjs

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Göran Persson, tidigare svensk statsminister, kräver att pensionsnivåerna höjs.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Tidigare statsminister Göran Persson såg redan på 1990-talet att pensionssystemet var underfinansierat. 

Nu kräver han att pensionsnivåerna höjs. 

– Vi kan inte ha en ordning där människor som har jobbat ett helt liv plötsligt upplever att de blir fattiga, säger den tidigare statsministern till SVT Nyheter.

Tidigare statsminister Göran Persson syns allt mer i debatten. Nu senast ger han sin syn på pensionssystemet. I en intervju med SVT Nyheter säger den tidigare statsministern att pensionerna måste höjas. 

– Vi kan inte ha en ordning där människor som har jobbat ett helt liv plötsligt upplever att de blir fattiga. 

Göran Persson menar att det i sig inte är systemet det är fel på utan att det ger för låga pensioner. Och det är framför allt pensionen för de med låga löner som måste upp. 

Göran Persson: Systemet är underfinansierat

Göran Persson varnar för vad som kommer att hända när människor inser hur det pensionssystemet är utformat.

– Jag sade redan när pensionssystemet kom att det här systemet kommer inte att bli populärt. Och det var ganska lätt att se när det här gjordes på 90-talet, i spåren av en statsfinansiell kris, att systemet är underfinansierat. Det är för snålt tilltaget, säger han till SVT nyheter. 


LÄS MER: Förvaltare lurar in kunder i sparfälla


Persson enar att det främst är pensionen för de med låga löner som måste höjas.
Foto: / TT NYHETSBYRÅN

Göran Persson kräver att pensionsnivåerna krävs

Göran Persson förstår att det talas pensionsålder, men säger att det inte räcker att svensken jobbar några fler år. Han kräver att pensionsnivåerna också höjs. 

I september meddelade regeringen att pensionärsskatten sänks med 4,4 miljarder nästa år och ska tas bort till 2020. Göran Persson tycker det är bra. 

– Det är bra att man nu tar bort skillnaden i beskattning mellan pensionärer och löntagare, men det är pensionernas nivå som är problemet. Särskilt för dem som har lägst pensioner, säger Göran Persson.

Systemet ska ses över 

Pensionsmyndighetens rekommendationer för att få en högre lön är att arbeta längre, alternativt vänta med att ta ut pensionen så länge som möjligt. 

Pensionssystemet är utformat så att man får tillbaka de pengar man betalar in till det, och då lönar det sig att ha en hög inkomst och arbeta länge. 

Myndigheten uppskattar 7-8 procent mer i pension för varje år som pensionsuttaget skjuts upp. 

Samtidigt är regeringen öppen för att göra om pensionssystemet som det ser ut i dag. I mars i år bad Stefan Löfven socialminister Annika Strandhäll och finansmarknads- och konsumentminister Per Bolund i uppdrag att tillsammans med Alliansen se över systemet. 

Efter återkommande uppgifter om fondbolag som misstänks ha förskingrat svenska pensionspengar. 


LÄS MER: Falcons Funds sparare får tillbaka 315 miljoner

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.