Håkan Juholt och Göran Persson har ännu inte talat om den senaste tidens händelser. "Jag följer inte det här så noga, och jag har inte pratat med Håkan om det som har hänt", säger Persson till Expressen.se. Foto: Martina Huber
Håkan Juholt och Göran Persson har ännu inte talat om den senaste tidens händelser. "Jag följer inte det här så noga, och jag har inte pratat med Håkan om det som har hänt", säger Persson till Expressen.se. Foto: Martina Huber

Göran Persson: Jag har inte pratat med Håkan

Publicerad
Uppdaterad
I dag slåss den bedrägerianklagade Håkan Juholt för sin politiska framtid.
När han nu på förmiddagen möter Fredrik Reinfeldt i riksdagens talarstol är det utåt sett en stridslysten och laddad partiledare som visar upp sig.
Men i kulisserna vässar fienderna just nu knivarna - mannen som skulle rädda Socialdemokraterna kan inte lita på någon.
Ännu en lång ödesdag väntar Håkan Juholt.
Klockan nio på förmiddagen inleds den flera timmar långa partiledardebatten i riksdagen. En debatt om vart Sverige är på väg, om olika budgetalternativ, om regeringskonstellationer - samtidigt en kamp mellan två statsministerkandidater.
Den ena med regeringsmakt och självförtroende, knappt ifrågasatt.
Den andra i opposition, brottsmisstänkt, kritiserad - och vingklippt.
Partiledardebatten bevakas av rekordmånga journalister i dag - men skälet är inte Juholts fajt med Reinfeldt, utan anklagelserna om att S-ledaren gjort sig skyldig till bedrägeri när han lämnade in felaktiga ersättningskrav till riksdagen.
En av Håkan Juholts närmaste rådgivare är förra statsministern Göran Persson. De har båda vittnat om att de har kontakt ofta, ibland flera gånger i veckan - men de senaste dagarna har Juholts telefon varit tyst.

Persson: Har inte pratat

Inte ens Göran Persson vågar ta honom i försvar.
- Jag följer inte det här så noga, och jag har inte pratat med Håkan om det som har hänt, säger Göran Persson i en exklusiv intervju för Expressen.se.
Kan det finnas anledning för dig att prata med honom?
- Jag har inte engagerat mig i det här. Jag får titta på detta när jag kommer hem, just nu är jag utomlands.
Efter partiledardebatten i riksdagen väntar ännu ett stort medialt framträdande för S-ledaren.
Juholt ska - vid sidan av den rikskända bloggerskan Isabella "Blondinbella" Löwengrip och kungens informationschef Bertil Ternert - tala på Stora Chefsdagen som arrangeras av tidningen Chef.
Några frågor som Håkan Juholt och de andra talarna ska svara på är hur man som chef behåller lusten även under tuffa perioder, och hur man håller medarbetarna taggade även när man själv inte är på topp.
När Juholt i dag slåss för sin politiska överlevnad är han - helt ensam.
Expressen har under Juholts senaste mardrömsdygn pratat med både vänner och arbetskamrater till partiledaren, och flera vittnar om att åklagarens beslut att inleda förundersökning tagit honom hårt.
- Han är rädd för vart det här ska ta vägen, och han är riktigt ledsen. Han inser att många är ute efter honom nu, säger en S-politiker som tidigare arbetat nära Håkan Juholt.
Vänner har blivit fiender.
Juholt kan inte ens lita på sina närmaste medarbetare. Internt ifrågasatte i går flera i partitoppen hans framtid som partiledare, erfar Expressen.
- Ingen står på hans sida i detta. Riskerna är för stora, medger en riksdagsledamot som vill vara anonym.

"Folk är oroliga"

En av Håkan Juholts vänner konstaterar samtidigt:
- Ingen i riksdagsgruppen, ingen bland distriktsordförandena och ingen av hans närmaste medarbetare har hittills vågat uttrycka förståelse för hans agerande. Ingen säger att det kanske bara var ett enkelt misstag. Alla är livrädda för att dras med i fallet.
När Socialdemokraternas riksdagsgrupp träffades i går eftermiddag kom partiledaren dit och förklarade sitt agerande de senaste dagarna. Han bad partikamraterna om ursäkt och försökte komma med lugnande besked.
Några frågor ställdes dock aldrig - och efter gruppmötet vittnade flera ledamöter om en kaotisk situation i partiet:
- Folk är jävligt oroliga och vilsna just nu. Framför allt är det en oro om vad som ska hända framöver, med partiet, politiken - och med Håkan, säger en riksdagsledamot.
Kommer Håkan Juholt lyckas lugna partikamraterna i dag?
Få tror det.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag