Göran Persson gästar "Bara Politik" i Expressen TV. Foto: ANNA-KARIN NILSSONGöran Persson gästar "Bara Politik" i Expressen TV. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Göran Persson gästar "Bara Politik" i Expressen TV. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Foto: ANNA-KARIN NILSSONFoto: ANNA-KARIN NILSSON
 Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Foto: ANNA-KARIN NILSSONFoto: ANNA-KARIN NILSSON
 Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Göran Persson hyllar SD:s Jimmie Åkesson

Publicerad

Tidigare statsministern Göran Persson kallar nu SD-ledaren Jimmie Åkesson för "en skicklig politiker" och menar att han är "helt avgörande" för Sverigedemokraterna. 

– Se honom bara i en intervju eller i en debattsituation. Han klarar de flesta frågor, säger Göran Persson i kvällens "Bara Politik" i Expressen TV.

När Göran Persson förlorade valet 2006 fick Sverigedemokraterna 162 000 röster, motsvarande knappt tre procent, och lyckades inte ta sig in i riksdagen.

Åtta år senare var partiet mer än fyra gånger så stort och fick 12,9 procent i riksdagsvalet. Förklaringen, enligt den tidigare statsministern som i kväll gästar Expressens politikmagasin "Bara Politik":

– De etablerade partiernas oförmåga att hantera en rättvis fördelning i samhället. Vi har aldrig varit rikare än nu, vi har aldrig haft ett större missnöje med hur det fördelas än nu, och vi har aldrig haft mindre politiskt svar på de frågorna. 

– Då växer utanförskap, då växer främlingsfientlighet och då växer sökandet efter det extrema fram. Protesten kan heta Donald Trump, Sverigedemokraterna eller Le Pen. 

 

LÄS MER: Onsdagens program - minut för minut

 

Persson: "SD kan inte rida på båda hästarna"

Göran Persson tror att Socialdemokraterna och Moderaterna kommer att lyckas locka tillbaka SD-väljare i valrörelsen.

– Det tycks bygga upp till en rejäl kamp mellan Socialdemokraterna och Moderaterna om ideologiska frågor, hur man ser på samhällsutvecklingen. Där kan inte Sverigedemokraterna rida på båda hästarna samtidigt, konstaterar han.

 

LÄS MER: Göran Persson sågar regeringens bostadspolitik

 

Samtidigt hyllar den tidigare statsministern SD-ledaren Jimmie Åkesson. 

– Han är helt avgörande. Jag delar verkligen inte hans uppfattningar och hans politik, långt därifrån, men det är en skicklig politiker. 

SD-ledaren Jimmie Åkesson får i kväll beröm av den tidigare statsministern Göran Persson i Expressens politikmagasin "Bara Politik".Foto: ANNA-KARIN NILSSON

På vilket sätt är han skicklig?

– Se honom bara i en intervju eller i en debattsituation. Han klarar de flesta frågor. Han gör det på ett balanserat och klokt sätt utifrån sina utgångspunkter. Han är på det sättet en etablerad politiker – men i stort sett den ende Sverigedemokrat vi känner namnet på. Det är också illavarslande för dem. 

I kvällens program går den tidigare statsministern samtidigt hårt åt Stefan Löfven och regeringen för beslutet att dra tillbaka utnämningen av Thomas Bodström som landshövding i Stockholm. 

– Jag beklagar faktiskt det som hände för Thomas del. Han blev skadad av detta, och det var inte hans fel att det slutade på så sätt, säger han i programmet.

 

LÄS MER: "Donald Trump sämre än väntat", enligt Göran Persson

 

"Bara Politik" sänds i Expressen TV och i ComHem, kanalplats 43, i kväll klockan 19.00. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag