Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Göran Persson hyllar SD:s Jimmie Åkesson

Göran Persson gästar "Bara Politik" i Expressen TV. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Tidigare statsministern Göran Persson kallar nu SD-ledaren Jimmie Åkesson för "en skicklig politiker" och menar att han är "helt avgörande" för Sverigedemokraterna. 

– Se honom bara i en intervju eller i en debattsituation. Han klarar de flesta frågor, säger Göran Persson i kvällens "Bara Politik" i Expressen TV.

När Göran Persson förlorade valet 2006 fick Sverigedemokraterna 162 000 röster, motsvarande knappt tre procent, och lyckades inte ta sig in i riksdagen.

Åtta år senare var partiet mer än fyra gånger så stort och fick 12,9 procent i riksdagsvalet. Förklaringen, enligt den tidigare statsministern som i kväll gästar Expressens politikmagasin "Bara Politik":

– De etablerade partiernas oförmåga att hantera en rättvis fördelning i samhället. Vi har aldrig varit rikare än nu, vi har aldrig haft ett större missnöje med hur det fördelas än nu, och vi har aldrig haft mindre politiskt svar på de frågorna. 

– Då växer utanförskap, då växer främlingsfientlighet och då växer sökandet efter det extrema fram. Protesten kan heta Donald Trump, Sverigedemokraterna eller Le Pen. 

 

LÄS MER: Onsdagens program - minut för minut

 

Persson: "SD kan inte rida på båda hästarna"

Göran Persson tror att Socialdemokraterna och Moderaterna kommer att lyckas locka tillbaka SD-väljare i valrörelsen.

– Det tycks bygga upp till en rejäl kamp mellan Socialdemokraterna och Moderaterna om ideologiska frågor, hur man ser på samhällsutvecklingen. Där kan inte Sverigedemokraterna rida på båda hästarna samtidigt, konstaterar han.

 

LÄS MER: Göran Persson sågar regeringens bostadspolitik

 

Samtidigt hyllar den tidigare statsministern SD-ledaren Jimmie Åkesson. 

– Han är helt avgörande. Jag delar verkligen inte hans uppfattningar och hans politik, långt därifrån, men det är en skicklig politiker. 

SD-ledaren Jimmie Åkesson får i kväll beröm av den tidigare statsministern Göran Persson i Expressens politikmagasin "Bara Politik". Foto: ANNA-KARIN NILSSON

På vilket sätt är han skicklig?

– Se honom bara i en intervju eller i en debattsituation. Han klarar de flesta frågor. Han gör det på ett balanserat och klokt sätt utifrån sina utgångspunkter. Han är på det sättet en etablerad politiker – men i stort sett den ende Sverigedemokrat vi känner namnet på. Det är också illavarslande för dem. 

I kvällens program går den tidigare statsministern samtidigt hårt åt Stefan Löfven och regeringen för beslutet att dra tillbaka utnämningen av Thomas Bodström som landshövding i Stockholm. 

– Jag beklagar faktiskt det som hände för Thomas del. Han blev skadad av detta, och det var inte hans fel att det slutade på så sätt, säger han i programmet.

 

LÄS MER: "Donald Trump sämre än väntat", enligt Göran Persson

 

"Bara Politik" sänds i Expressen TV och i ComHem, kanalplats 43, i kväll klockan 19.00. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!