Göran Persson. Foto: Leo Sellén / Scanpix
Göran Persson. Foto: Leo Sellén / Scanpix

Göran Persson fortsätter tro på euron

Publicerad

Göran Persson håller fast vid att Sverige borde slå in på eurovägen, trots krisen. Enligt förre statsministern är kronan ett hot mot ekonomins ryggrad.

– Jag tror att vi blir en del av euroområdet. Antingen blir vi medlemmar eller så gör vi som Schweiz och Danmark, vi får knyta oss till euron på något sätt, säger Persson i en intervju med TT på en av sina arbetsplatser, PR- och lobbyingfirman JKL.

Påtryckaren, deltidsbonden och styrelseproffset knaprar på mellanmålssnacks i mötesrummet Bryssel och försöker beskriva den risk han anser att en liten och allt starkare valuta som kronan innebär. Han ser det också som ordförande i Sveaskog.

– Den skogsindustri vi levererar till är illa ute. Sågverk, papper och massa. Där har vi Sveriges ekonomiska ryggrad, allt det som går ut på lastkajerna är svenskt och drabbas nu hårt av den svenska kronan som vi inte riktigt vet var den tar vägen, säger han.

Kan slås ut

I ett slag av spekulation kan år av produktivitetsutveckling och marknadsinvesteringar slås ut, hävdar han. Och Sverige riskerar tappa politiskt inflytande.

Ett av hans största bakslag som statsminister var folkets klara nej till euron i folkomröstningen 2003, ett nej som många jaröstare nog ändå inte har gråtit så värst över. Persson suckar apropå en färsk opinionsmätning där stödet för euron bland svenskarna har rasat till nio procent.

– Alla beskriver ju euron som något slags grekiskt fiasko, ingen talar om Tysklands enorma framgångar i samma system, ingen talar om vår ekonomiska utveckling som ju skuggar Tysklands som ju också är en frukt av samma eurosystem.

Persson anser att Sverige borde lägga bort den stornordiska "vi är bättre än andra"-attityden.

Stopp för skolvinster

Det är också hög tid att sätta ner foten om skolan, anser mannen som en gång var skolminister och kommunaliserade skolan. Nu bidrar krympande och ekonomiskt pressade kommuner till den minskade likvärdigheten i skolan, medger Persson. En kommunreform behövs. Och ett stopp för vinstintressen i grundskolan.

– De aktiebolag som finns där de kan få fortsätta, vi ska inte ta den striden. Men vi släpper inte in fler nya. Vi satsar på att alla barn får en bra utbildning, inte bara dem som råkat välja rätt.

TT: Vad är skillnaden mot vinstintressen i välfärd som vård och omsorg (som Persson inte har några problem med)?

– De kan inte mäta sig med grundskolan som bas för en samhällsfostran, ingen har samma enorma demokratiska betydelse.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag