Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Göran Persson fortsätter tro på euron

Göran Persson.
Foto: Leo Sellén / Scanpix

Göran Persson håller fast vid att Sverige borde slå in på eurovägen, trots krisen. Enligt förre statsministern är kronan ett hot mot ekonomins ryggrad.

– Jag tror att vi blir en del av euroområdet. Antingen blir vi medlemmar eller så gör vi som Schweiz och Danmark, vi får knyta oss till euron på något sätt, säger Persson i en intervju med TT på en av sina arbetsplatser, PR- och lobbyingfirman JKL.

Påtryckaren, deltidsbonden och styrelseproffset knaprar på mellanmålssnacks i mötesrummet Bryssel och försöker beskriva den risk han anser att en liten och allt starkare valuta som kronan innebär. Han ser det också som ordförande i Sveaskog.

– Den skogsindustri vi levererar till är illa ute. Sågverk, papper och massa. Där har vi Sveriges ekonomiska ryggrad, allt det som går ut på lastkajerna är svenskt och drabbas nu hårt av den svenska kronan som vi inte riktigt vet var den tar vägen, säger han.

Kan slås ut

I ett slag av spekulation kan år av produktivitetsutveckling och marknadsinvesteringar slås ut, hävdar han. Och Sverige riskerar tappa politiskt inflytande.

Ett av hans största bakslag som statsminister var folkets klara nej till euron i folkomröstningen 2003, ett nej som många jaröstare nog ändå inte har gråtit så värst över. Persson suckar apropå en färsk opinionsmätning där stödet för euron bland svenskarna har rasat till nio procent.

– Alla beskriver ju euron som något slags grekiskt fiasko, ingen talar om Tysklands enorma framgångar i samma system, ingen talar om vår ekonomiska utveckling som ju skuggar Tysklands som ju också är en frukt av samma eurosystem.

Persson anser att Sverige borde lägga bort den stornordiska "vi är bättre än andra"-attityden.

Stopp för skolvinster

Det är också hög tid att sätta ner foten om skolan, anser mannen som en gång var skolminister och kommunaliserade skolan. Nu bidrar krympande och ekonomiskt pressade kommuner till den minskade likvärdigheten i skolan, medger Persson. En kommunreform behövs. Och ett stopp för vinstintressen i grundskolan.

– De aktiebolag som finns där de kan få fortsätta, vi ska inte ta den striden. Men vi släpper inte in fler nya. Vi satsar på att alla barn får en bra utbildning, inte bara dem som råkat välja rätt.

TT: Vad är skillnaden mot vinstintressen i välfärd som vård och omsorg (som Persson inte har några problem med)?

– De kan inte mäta sig med grundskolan som bas för en samhällsfostran, ingen har samma enorma demokratiska betydelse.

Citat av Göran Persson

Om varför han, skaparen av det, åtminstone tillfälligt vill se överskottsmålet i de offentliga finanserna, slopat:
– I en bestående dålig aktivitet i ekonomin kan man inte begära att hushållen ska dra oss ur det genom ökad belåning. Då är det bättre att man utnyttjar den offentliga styrkan och inte har som mål i det här läget att fortsätta spara utan nöja sig med balans. Inte särskilt komplicerat eller svårt att förstå.


Om den tredje i raden S-ledare efter honom, Stefan Löfven, som en del beskriver som försiktig och pragmatisk intill utslätning:
– S har ju som ett av sina särdrag att vara pragmatiskt, det har följt med genom årtionden. Hellre en mager kompromiss än ingen uppgörelse alls. Löfven är i den meningen en klassisk socialdemokratisk ledare.


Vapenindustrivännen Persson om försvaret:
– Jag kan inte se annat än att det slutar med att vi tvingas in i Nato. Vi ska inte in i Nato. Vi har stått utanför och det har varit bra för Sverige och för säkerheten i vår del av Europa men för att det ska vara trovärdigt måste vi ha ett försvar som har både utrustning och styrka att upprätthålla en svensk försvarspolitik. Det har vi inte i dag, det finns all anledning för partierna att ta sig samman och säga att här får vi satsa lite mer.


Om varför han börjat trycka på för kortare arbetsveckor för ett längre arbetsliv:
– Jag tycker att diskussionen om arbetstiderna är väldigt, väldigt ytlig, jag är för ett långt arbetsliv men den måste kombineras med kortare arbetsveckor. Det är en för hård press på många av dem som är mitt i livet med ansvar för både hem, familj och arbete.


Kobonden Persson:
– Hej grabben, vad fin du är!
Persson, som både börjat mejla och skaffat smartphone som han filmar korna med, pratar med en tjurkalv på gården i en filmsnutt han stolt trycker igång.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.