Göran Persson får 700 000 kr

Publicerad
Uppdaterad
Göran Persson får norskt miljöpris på 700 000 kronor för sina insatser för miljön.
- Jag känner mig hedrad, men vi gjorde inte nog, sa den före detta statsministern när han tog emot Sofie-priset i Oslo i dag.
I konkurrens med Al Gore, Arnold Schwarzenegger och Londons borgmästare Ken Livingston kammade Göran Person hem det prestigefyllda priset och 100 000 dollar, motsvarande 700 000 kronor, i prispengar. Persson har inte bestämt vad han ska göra med prissumman, som går till honom som privatperson. - Han har överhuvudtaget inte reflekterat över det, säger hans pressekreterare Peter Akinder till Expressen.se.

"Går att vända utvecklingen"

Persson får priset för sitt arbete med att få svenskarna att minska både oljeförbrukningen och koldioxidutsläppen samt satsningen på kollektivtrafik. - Det går att vända utvecklingen, men om vi väntar på att marknaden ska lösa klimatkrisen, då kan det bli för sent. Marknaden är en utmärkt dräng men en usel herre, fastslog Persson under en presskonferens efter prisutdelningen, rapporterar TT.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag