Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Göran Persson: Då blir det ett nyval

Göran Persson förutspår en kraftig konjunkturnedgång under nästa mandatperiod. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Den tidigare statsministern utesluter inte nyval. Foto: ROGER VIKSTRÖM
Om en konjunkturnedgång slår till kommer nästa regering att få problem, säger Persson. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Tidigare statsministern Göran Persson förutspår en rejäl konjunkturnedgång under nästa mandatperiod och en regering som kommer att får stora problem.

Det säger han i en intervju med Aftonbladet: 

– Den kan mycket väl resultera i att man inte hittar en lösning och då blir det ett nyval. Jag utesluter inte det.

I år är det dags att gå till valurnorna igen i Sverige och i en stor intervju med Aftonbladet ger den tidigare statsministern sin syn på valåret 2018 och valrörelsen kommer att gå.

Enligt  honom kommer valet avgöras under maj, april och juni. Stödet för det parti han en gång själv ledde, Socialdemokraterna, anser han kan komma att öka genom att ta röster från Sverigedemokraterna.

– Då tror jag att regeringen sitter kvar och att de borgerliga får det väldigt svårt. Det är inte otroligt att M fortsätter växa till omkring 25 procent och att det delvis går ut över de andra borgerliga partierna. Det känns inte som om Kristdemokraterna kommer att klara 4-procentsspärren i höst, säger han till Aftonbladets Lena Mellin.

Göran Person tror inte att Ebba Busch Thor och Kristdemokraterna klarar 4-procenstspärren i det kommande valet. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Göran Persson: Utesluter inte nyval

Göran Person förutspår dock en rejäl konjunkturnedgång under nästa mandatperiod och att då ha en regering med stöd från omkring 40 procent av riksdagen kommer att bli problematiskt.

– Då drivs det fram en diskussion om hur ska vi lösa det här långsiktigt över blockgränsen. Den kan mycket väl resultera i att man inte hittar en lösning och då blir det ett nyval. Jag utesluter inte det, säger han till Aftonbladet.

Alternativet är blocköverskridande överenskommelser. Enligt honom innebär det inte i första hand en koalitionsregering utan snarare om riksdagsuppgörelser med Centern och Liberalerna.

Göran Persson om rysslandshotet: Fattigt Ryssland farligast

Den tidigare statsministern kommenterar även hotet från Sveriges granne i öst – Ryssland. 

– Man ska inte underskatta stora staters ambitioner att lägga sig i andra staters angelägenheter. Men det absolut farligaste är om vi isolerar Ryssland, för de ska också utvecklas. Det farligaste för oss är ett fattigt Ryssland som är fyllt av interna motsättningar och konflikter, säger Göran Persson till Aftonbladet. 

För att inte driva ryssarna in i en fast kollision med Kina vill han se en mer meningsfull dialog mellan EU, USA och Ryssland.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!