Göran Persson förutspår en kraftig konjunkturnedgång under nästa mandatperiod. Foto: ANNA-KARIN NILSSONGöran Persson förutspår en kraftig konjunkturnedgång under nästa mandatperiod. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Göran Persson förutspår en kraftig konjunkturnedgång under nästa mandatperiod. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Den tidigare statsministern utesluter inte nyval. Foto: ROGER VIKSTRÖMDen tidigare statsministern utesluter inte nyval. Foto: ROGER VIKSTRÖM
Den tidigare statsministern utesluter inte nyval. Foto: ROGER VIKSTRÖM
Om en konjunkturnedgång slår till kommer nästa regering att få problem, säger Persson. Foto: ANNA-KARIN NILSSONOm en konjunkturnedgång slår till kommer nästa regering att få problem, säger Persson. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Om en konjunkturnedgång slår till kommer nästa regering att få problem, säger Persson. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Göran Persson: Då blir det ett nyval

Publicerad

Tidigare statsministern Göran Persson förutspår en rejäl konjunkturnedgång under nästa mandatperiod och en regering som kommer att får stora problem.

Det säger han i en intervju med Aftonbladet: 

– Den kan mycket väl resultera i att man inte hittar en lösning och då blir det ett nyval. Jag utesluter inte det.

I år är det dags att gå till valurnorna igen i Sverige och i en stor intervju med Aftonbladet ger den tidigare statsministern sin syn på valåret 2018 och valrörelsen kommer att gå.

Enligt  honom kommer valet avgöras under maj, april och juni. Stödet för det parti han en gång själv ledde, Socialdemokraterna, anser han kan komma att öka genom att ta röster från Sverigedemokraterna.

– Då tror jag att regeringen sitter kvar och att de borgerliga får det väldigt svårt. Det är inte otroligt att M fortsätter växa till omkring 25 procent och att det delvis går ut över de andra borgerliga partierna. Det känns inte som om Kristdemokraterna kommer att klara 4-procentsspärren i höst, säger han till Aftonbladets Lena Mellin.

Göran Person tror inte att Ebba Busch Thor och Kristdemokraterna klarar 4-procenstspärren i det kommande valet.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Göran Persson: Utesluter inte nyval

Göran Person förutspår dock en rejäl konjunkturnedgång under nästa mandatperiod och att då ha en regering med stöd från omkring 40 procent av riksdagen kommer att bli problematiskt.

– Då drivs det fram en diskussion om hur ska vi lösa det här långsiktigt över blockgränsen. Den kan mycket väl resultera i att man inte hittar en lösning och då blir det ett nyval. Jag utesluter inte det, säger han till Aftonbladet.

Alternativet är blocköverskridande överenskommelser. Enligt honom innebär det inte i första hand en koalitionsregering utan snarare om riksdagsuppgörelser med Centern och Liberalerna.

Göran Persson om rysslandshotet: Fattigt Ryssland farligast

Den tidigare statsministern kommenterar även hotet från Sveriges granne i öst – Ryssland. 

– Man ska inte underskatta stora staters ambitioner att lägga sig i andra staters angelägenheter. Men det absolut farligaste är om vi isolerar Ryssland, för de ska också utvecklas. Det farligaste för oss är ett fattigt Ryssland som är fyllt av interna motsättningar och konflikter, säger Göran Persson till Aftonbladet. 

För att inte driva ryssarna in i en fast kollision med Kina vill han se en mer meningsfull dialog mellan EU, USA och Ryssland.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag