Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Göran Persson bygger ut lantgården

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Statsminister Göran Persson och Anitra Steen vill bygga tre nya hus på sin sörmländska lantgård.

Får de som de vill blir det hus med sjöutsikt och herrgårdskänsla.

I fjol köpte statsministerparet en gård för 12,5 miljoner kronor i Flens kommun. Men bostadshuset på 170 kvadratmeter räcker inte riktigt till. Paret har nu lämnat in en förhandsförfrågan om att få bygga tre nya hus. De kommer att ligga drygt 200 meter söder om den nuvarande huvudbyggnaden med utsikt över Gölsjön i öster och Båven i väster. Enligt den bifogade handritade skissen ska huvudbyggnaden och de två mindre husen vara placerade så att de ser ut som en herrgård med två flygelbyggnader.

Två våningar

 Huvudbyggnaden får två våningar med ett så kallat mansardtak, som gör att vindsvåningen kan utnyttjas mer effektivt. Flygelbyggnaderna kan tänkas innehålla garage och tvättstuga. Flens kommun räknar med att behandla förhandsförfrågan den 26 april. Nämnden tar då framför allt ställning till om själva läget för byggnaderna är lämpligt eller inte. - Jag tror inte att det kommer att bli några problem, säger byggnadsinspektör Anders Sohlberg. - Det finns inga grannar, det ligger inte inom strandskyddsområdet och det finns inga särskilda fornlämningar i det område de ska bygga. Men länsstyrelsen i Sörmland kommer ändå att få säga sitt. För det finns trots allt fornlämningar i området, bland annat en stenlämning från järnåldern, och det blir upp till länsstyrelsen att bedöma hur de påverkas av bygget.

Väg saknas

 Göran Persson och Anitra Steen har planerat husbygget länge. Under hösten och vintern har de varit i kontakt med kommunen flera gånger, enligt Eskilstuna-Kuriren. Nu behöver de bara vänta på att förhandsförfrågan får grönt ljus, sedan kan de ansöka om bygglov. Då måste Göran Persson och Anitra Steen bland annat ange hur stora husen ska bli och hur de har tänkt att lösa vägproblemet. I dag finns nämligen ingen väg till den plats de sett ut för sitt nya hem.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.