Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Göran Persson: Begränsa välfärden för nyanlända

Sedan pandemins utbrott har antalet asylsökande varit det lägsta sedan millen­ni­e­skiftet.
Göran Persson är i dag ordförande för Swedbank och LKAB.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Flera partier tycker att nyanlända ska kvalificera sig in bidragssystemet – men förslaget nobbades i regeringens migrationsförslag. 

Nu föreslår Göran Persson (S) att begränsningar kan bli nödvändiga.

– Om det står till förfogande från dag ett kommer det urholkas, säger den tidigare statsministern i tankesmedjan Tidens podcast. 

Flyktingfrågan har varit central i svensk politik det senaste decenniet. Enligt Göran Persson kan det folkliga missnöjet, som banat vägen för SD, härledas till en nyliberal och öppen syn på migrationen.

Han pekar ut den fria rörligheten för arbetstagare inom EU som ett slags startskott, där S och M sedan har haft svårt att ändra kurs mot en mer kontrollerad invandring.

– Det här varnade jag för efter att EU utvidgades. Jag kallade det för social turism, att det kan bli svårhanterligt. Jag ville ha en sjuårig övergångsperiod när EU öppnades som arbetsmarknad, men fick nederlag i riksdagen. Centerpartiet bytte fot, och sedan dess har vi haft en övervikt som tycker att vem som vill får komma hit. Det håller inte, även om jag kan sympatisera med tanken. Där har det gått snett, säger Göran Persson i Tidens podcast.

Öppnar för volymmål

Den tidigare statsministern anser att Sverige endast kan ta ansvar för många asylsökande förutsatt att andra EU-länder också gör det. Han öppnar även för någon typ av volymmål eller riktmärke.

– Vi måste ha någon typ av ordning som gäller. Antingen satt i siffror, eller från en annan utgångspunkt. När invandringen sköts på ett bra sätt har den varit till väldig fördel för Sverige. Det finns plats för fler, men på ett ordnat och kontrollerat sätt.

Persson tycker också att man bör begränsa Sveriges bidragssystem för nyanlända. Under det senaste årets arbete inom migrationskommittén har SD, M och C drivit att nyanlända måste kvalificera sig till välfärdssystemen, men efter uppslitande interna diskussioner i regeringen valde S och MP att inte gå vidare med frågan.

– Man behöver en arbetsplats att gå till, och kanske också en period av väntan innan man får tillgång till alla de rättigheter som vi har byggt upp, vi som har funnits här hela livet. Om det står till förfogande från dag ett kommer det urholkas, säger Göran Persson i podcasten.

”SD kommer slitas sönder”

Trots att en majoritet i Sveriges riksdag i dag är höger, tror Göran Persson att en majoritet av befolkningen fortfarande är vänster. SD-väljare som egentligen ogillar högerpolitik kommer på sikt att hitta tillbaka till S – om fördelningsfrågorna får stå i centrum, säger den tidigare statsministern.

– Jag tror att vi har parkerat kanske tio procent av vår valmanskår i Sverigedemokraterna, och de kommer vi få tillbaka om vi driver en aktiv politik för rättvis fördelning. SD låtsas inte längre att de talar för vanligt folk, de för en högerpolitik kring exempelvis arbetsrätten som ligger ljusår från vanligt folks intresse. SD:s problem är att ju närmare makten de kommer, desto mer kommer de att slitas sönder.

Se hela migrationsdebatten mellan Åkesson och Hirvonen

Jimmie Åkesson (SD) och Annika Hirvonen (MP) möttes i Expressen TV.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.