Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Göran och Puttama gifte sig 2016 – får inte bo ihop i Sverige

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Göran och Puttama Olsson vill bo tillsammans i Falun. Men hon vägras uppehållstillstånd.
Foto: PRIVAT

De har varit gifta i fyra år, men hans fru får inte komma till Sverige.

Enligt Migrationsverket är det ett skenäktenskap – så nu tänker Göran Olsson från Falun utvandra till sin hustru Puttama i Thailand.

Konsekvensen kan bli att hans klassiska korvfabrik, Sveriges äldsta falukorvstillverkare, tvingas slå igen.

Göran och Puttama Olsson gifte sig i den lilla byn Erawan i Thailand den 16 augusti 2016. Det var en högtidlig ceremoni som leddes av en buddistmunk.

Sedan dess kämpar paret – han är i dag 65, hon 41 – för att få bo tillsammans i Sverige. Men Migrationsverket säger bestämt nej och Migrationsdomstolen har två gånger bekräftat beslutet. Enligt de svenska myndigheterna handlar det om ett skenäktenskap.

”Vi vill bo tillsammans”

– Jag älskar min fru, vi vill bo tillsammans. Vi har känt varandra i fem år. Hon har väntat på uppehållstillstånd i fyra år sedan vi gifte oss, säger Göran Olsson.

– Vi har träffats ett tiotal gånger, mest i Thailand men också i Sverige. Vi har kunnat visa logg på tusentals videosamtal och meddelanden. Ändå säger de att det är ett skenäktenskap, säger han.

Migrationsverket avslår parets ansökan med motiveringen att ”ditt och Görans äktenskap tillkommit uteslutande i syfte att ge dig uppehållstillstånd i Sverige. Uppehållstillstånd i Sverige får därför vägras dig”.

Träffades på Facebook

Puttama och Göran träffades på Facebook – och Migrationsverket säger att de gett olika uppgifter om hur de fick kontakt och om den exakta tidpunkten när deras relation blev ett kärleksförhållande.

Enligt verket har de också gett olika information om hur de kommunicerar med varandra och om resor de gjort.

– Puttama kan inte svenska eller engelska, jag kan inte thailändska. Så vi har språkproblem. Men det funkar jättebra med Google Translate och vi har haft hjälp av släktingar som kan både engelska och svenska, säger Göran Olsson.

Kunde inte långa namnet

Han nämner att Migrationsverket slagit ned på att han inte kan hustruns barns folkbokföringsnamn utan bara tilltalsnamnen Toon, Be och Dia. Så till exempel visste han inte att Be officiellt heter Wasuthorn Srisawang, ett långt namn som ingen i familjen någonsin använder.

”Migrationsverket konstaterar att de nya uppgifter som du har lämnat ... inte är samstämmiga med de uppgifter som och Göran tidigare har lämnat. Ni har lämnat olika uppgifter gällande hur ni inledningsvis fick kontakt, hur ni har kommunicerat med varandra och resor ni gjort tillsammans”, skriver Migrationsverket i sitt beslut den 10 maj 2019.

”Det är staten som har bevisbördan för att det föreligger ett skenäktenskap”, heter det i Migrationsverkets beslut. Men Göran Olsson anser att myndigheten långt ifrån uppfyller beviskraven. 

Hotellkvitton och videosamtal

Han säger att Migrationsverket inte har tagit hänsyn till alla de flygbiljetter, hotellkvitton, loggar från internetkontakter och videosamtal samt annan dokumentation som paret har lämnat in. 

Göran har dokumenterat hur han under fyra år skickat pengar till hustruns barns skolgång och till hennes pappas sjukhuskostnader – och säger att det visar en fast relation, inte ett skenäktenskap.

– De har bestämt sig, sedan spelar det ingen roll vilken dokumentation jag skickar in. Det här är myndighetsmissbruk, säger Göran Olsson.

Äldsta falukorvsfabriken

Efter avslag 2017 och 2019 är nu ärendet överklagat i Migrationsöverdomstolen. Men Göran börjar tappa hoppet.

– Om det inte blir en lösning snart måste jag ta ställning. Jag är 65 år och har inget emot att jobba ett antal år till med min fru vid min sida. Utan henne tappar jag lusten att jobba, säger han.

Göran Olsson driver tillsammans med sin bror Pär familjeföretaget Melkers i Falun. Det grundades 1891 av deras farfarsfar och är Sveriges äldsta falukorvsfabrik – och den enda kvarvarande falukorvstillverkaren i Falun.

Göran Olsson visar upp en 82,6 meter lång falukorv, världens längsta enligt Guinness rekordbok. Hans företag tillverkade korven 1992.
Foto: Melkers

30-tal jobb i farozonen

Men om Göran flyttar till Thailand är företaget, som har ett 30-tal anställda, i farozonen. 

Han förklarar att den yngre generationen i familjen inte är intresserad att ta över – och han tror inte att den äldre brodern vill fortsätta ensam.

”Sedan Balkankrisen har jag sysselsatt många därifrån och nu också ifrån Syrien och Eritrea. Bra människor som vet att jag bryr mig om dem, men som inte förstår hur mitt hemland kan behandla mig på detta sätt”, skrev Göran Olsson till Justitiedepartementet i november 2019 – och har ännu inte fått svar.

SE ÄVEN:
Curt ”Curre” Lindström tvingades flytta till Thailand för att bo ihop med sambon.

Hockeylegendaren Curt ”Curre” Lindström har flyttat till Thailand eftersom Migrationsverkets har beslutat att sambon Wannarot inte stanna i Sverige

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.