Göran och Anitra köper gård

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Göran Perssons sommarhus i Stjärnhov.
Foto: ROBBAN

Statsminister Göran Persson, 55, är ivrigt glad som en pojkscout inför första hajken när han berättar om sin 12,5 miljonersgård, sina drömmar och sitt nya lantbrukarliv som pensionär med hustrun Anitra Steen.

- Det här är Anitras och mitt första stora gemensamma projekt, säger Göran Persson.

Göran Persson är glad över husköpet.
Foto: MIKAEL MIKAEL

I mer än ett år har Göran Persson och Anitra Steen letat i Sörmland för att uppfylla Perssons dröm - en bondgård där han kan ha djur och där han kan leva så långt som möjligt från stress och daglig påpassning av media och politiska motståndare. Han är oerhört entusiastisk, nästan pojkaktigt glad när han pratar om hur han ska ha djur, hur han ska gå med en motorsåg i skogen och hur han planerar för att bli gammal med sin Anitra. Han tar mig med i sitt innersta i Rosenbad, sammanträdesrummet innanför tjänsterummet där utrikes angelägenheter, budgetöverenskommelser och annat dryftas.

174 kvadratmeter Persson hissar upp världskartan och drar ned Sverigekartan och pekar: - Här är det. Här har han hittat sitt drömställe: Gården Torp i Stjärnhov mellan Malmköping och Gnesta i Sörmland. Ett 174 kvadratmeter stort hus, en ladugård och 190 hektar mark, varav 100 hektar skog. Resten är myrberg, där ingenting växer - ja, myggen i så fall. - Vi får också lite vatten i Båven - jag får eget fiskevatten. Det är läckert, säger Göran Persson i en exklusiv intervju med Expressen. I onsdags skrev de pappren som betyder att Göran Persson och Anitra Steen blir ägare till en jord- och skogsbruksfastighet. Hur mycket fick ni betala? - Tolv tusen femhundra kilo kronor - tolv och en halv miljon, avslöjar Göran Persson. Och taxeringsvärdet ligger bara på omkring 3 miljoner kronor..? - Åjo, åjo... Göran Persson säger: - Stället heter Torp. Gården ägs av fyra syskon Eriksson som ska pensionera sig. De ska fortsätta ett tag till, åtminstone fram till 2006. Vi tillträder inte gården förrän den 1 maj nästa år. Först då kan vi flytta in i huset - om vi vill. - Det är oerhört vackert, som när Sörmland är som vackrast. Jag är särskilt glad för att de som brukar marken kommer att bo kvar på gården, som styckas av. Vi flyttar in i gamla huset, släktgården, som är uthyrd. Sen får vi se vad vi ska göra med det. Hur hittade ni gården? - Genom att leta och vara synliga. Vi har jobbat, ska du veta. Herregud vad vi har cyklat och vad vi har letat. Det dråpliga är att i juli i somras cyklade vi förbi; det enda stället på Hyltingeön som vi inte åkte in och tittade var på det här stället eftersom det var en återvändsgata. Vi stannade däremot på skogen, där hittade vi fjolårets första kantareller. - Sen vet ju alla om att vi letar, vi har inte dolt det på något sätt. Tvärtom - vi har utnyttjat media lite för att tala om... Gratis annonsering, alltså? - Ja, det kan man också säga. Så plötsligt hörde det av sig en människa som tipsade om att det fanns en affär som var möjlig att göra. I slutet av januari var vi där första gången. Sen har vi diskuterat oss fram och värderat, och i onsdags skrev vi på. Vill du ha djur? - Vi måste ha djur, det är så mycket hagmarker. Det går att ha köttdjur och det går att ha får. Men om du ska ha köttdjur måste du sköta dem. Ska du göra det själv? - Ja, jag räknar med att i framtiden ska vi bo där - från vilket år är osäkert. Det här är vårt första gemensamma projekt, Anitras och mitt. - Huset måste renoveras. Vi kan inte flytta in förrän nästa höst, kan jag gissa. Vi ska ha kvar en bostad i Stockholm, men vi har ett helt år på oss att lösa det. Vad drömmer du om? Hur ser ditt liv ut när du inte är statsminister? - Om fem år bor jag garanterat där, kanske tidigare. Då hoppas jag att vi kan leva ett liv där vi kan följa naturens växlingar, ha djur och ägna mycket tid åt friluftsliv, inte minst på denna fantastiska sjö - en av Mellansveriges finaste sjöar; stor och med klart vatten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.