Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Göran Lambertz: "Jag är inte längre objektiv"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Göran Lambertz.
Foto: Olle Sporrong

Göran Lambertz är inte längre objektiv i Quick-affären.

Justitierådet medger i ”Gomorron Sverige” att han är på samma lag som Christer van der Kwast, Seppo Penttinen, Claes Borgström och Gubb Jan Stigson.

– När jag har tagit på mig debattörsrollen så erkänner jag att jag ingår i ett lag med dem, säger han i programmet.

Expressens avslöjande om Quick-mejlen har fått stor uppmärksamhet.

I mejlen, som Göran Lambertz skickat och fått till sin tjänstemejl på högsta domstolen, framgår hur den tidigare justitiekanslern och nuvarande justitierådet fått stor hjälp av Christer van der Kwast, Claes Borgström, Seppo Penttinen och Gubb Jan Stigson i författandet av en debattartikel.

Artikeln, där Lambertz listade fem punkter som han anser vara svårförklariga för dem som anser att anklagelserna mot Thomas Quick var påhittade, publicerades sedan den 20 augusti i Dagens Nyheter.

Såg inget problem

Till Expressen sa han i går att han inte ser det som något problem att han bara hämtat uppgifter från en sida i Quick-debatten:

– I det här fallet handlade frågan om det hade begåtts fel – om det var en rättskandal på den tiden, då är det därifrån man bör hämta sina uppgifter.

Lambertz menar att det i mejlen syns att han är öppen för att se det ”både på det ena och det andra sättet”.

– Vad jag söker är sanningen och det borde fler göra, sa Lambertz i går.

När han i morse gästade SVT:s ”Gomorron Sverige” medgav han dock att han inte längre är objektiv i Quick-affären utan att han står på samma sida som personerna han mejlat med.

– När jag har tagit på mig debattörsrollen så erkänner jag att jag ingår i ett lag med dem. Men från början var det inte så. Då sa jag att jag inte kan försvara detta. Det är först när jag verkligen kollat faktan ordentligt som jag gick in i rollen som debattör, sa han i programmet.

"Mycket olyckligt"

Göran Lambertz har fått mycket hård kritik efter Expressens avslöjande om mejlen.

– Det jag kan säga är att det framstår som mycket olyckligt. Han skulle granska de här personerna och i ljuset av det är det klart att det inte framstår som lämpligt, har advokatsamfundets ordförande Anne Ramberg sagt.

Leif GW Persson, som också hånas i mejlen, säger i dagens Expressen:

– Det är häpnadsväckande att en domare i högsta domstolen kan bete sig på det här sättet. Han skadar faktiskt rättsapparaten. Folk undrar ju vad fan det är som pågår, om det här är någon kamratförening som liksom pratar ihop sig privat om saker som gäller oss alla.

Försvarade mejlen

I ”Gomorron Sverige” stod Göran Lambertz fast vid att kritiken mot honom är obefogad och han fortsatte att försvara mejlen och debattartikeln.

– Der här handlar om hela rättsväsendets heder och de personers heder som har varit inblandade i det här fallet på 90-talet. De angrips för att vara falskspelare, menedare, manipulatörer, spela falskt tillsammans. Detta finns det ingen grund för men man säger det ändå om de här personerna, det är dåligt moral. Någon måste stå upp för den goda moralen, det är vad jag försöker göra, sa Lambertz i Gomorron Sverige.

I mejlen som Expressen begärt ut framgår dock att Göran Lambertz inte var intresserad av att själv gräva i Quick-utredningarna.

"Vill inte argumentera"

Den 29 maj i år skrev han till journalisten Gubb Jan Stigson:

”Jag avstår faktiskt helst från att läsa in mig mer än jag gör genom att snabbt läsa dina mejl. Jag vill inte argumentera utan som mest rynka lite bekymrat på pannan.”

I ”Gomorron Sverige” kommenterade Göran Lambertz också det mejlet:

– Det där var någon gång i juni som jag sa på det där sättet. Då hade vi lite kontakter, Gubb Jan Stigson skrev till mig. Och det där var innan jag ens fick veta att det skulle vara någon debatt i Sveriges radio, det var så jag började titta på det här, när man sa att det ska vara en debatt i ”Studio Ett” den 21 augusti.

– Då frågade man mig, kan du vara med eftersom du var JK och granskade det här. Då började jag läsa. Det där skrev jag till Gubb Jan Stigson långt innan dess.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.