Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Göran Lambertz: Har agerat alldeles riktigt

Expressens Eva-Lisa Wallin träffade Göran Lambertz.

Kontakten mellan de som jobbat med Quick-utredningarna och Göran Lambertz har varit intensiv.

Men i dag ska HD-domaren också träffa någon som tror på Sture Bergwalls oskuld.

– Det är alltid bra att prata med folk från andra sidan, säger Göran Lambertz.

Det är en upptagen Göran Lambertz som i lunchsprånget fångas av Expressen utanför hans arbetsplats på högsta domstolen i Stockholm.

Men han tar sig några minuter för att förklara hur det kommer sig att han i mejlandet med polisen Seppo Penttinen, tidigare åklagare Christer van der Kwast, advokat Claes Borgström och Gubb Jan Stigson, journalist, samlat material till sin debattartikel i DN den 20 augusti.

– Det är viktigt att göra det för här har de anklagats under många år, för att ha gjort sig skyldiga till falskspel, säger Lambertz.

– För mig var det angeläget att kolla hur riktigt det var och därför få uppgifter från dem.

Ska tala med en person från "andra sidan"

Men det här är ju uppgifter från ett håll – borde du inte inhämta uppgifter även från annat håll?

– I det här fallet handlade frågan om det hade begåtts fel, om det var en rättsskandal på den tiden, då är det därifrån man bör hämta sina uppgifter.

Göran Lambertz tillägger sedan att han ska tala med en person från "andra sidan" senare i dag - men vill inte avslöja vem.

Varför gör du det nu?

– Det har varit bestämt långt tidigare. Det är alltid bra att prata med folk från andra sidan, det borde ni i medierna lärt er för länge sedan, säger Göran Lambertz.

Hur ser du på att kriminologiprofessor Leif GW Persson och Leif Silbersky, advokat, ifrågasätter dig i din roll som justitieråd?

– Jag bryr mig inte så mycket om det.

"Har agerat riktigt"

– Det är alldeles riktigt som jag har agerat, tycker man att det är olämpligt så får man väl vänta någon tid och se vilket facit blir. Då kommer man att upptäcka att det inte var olämpligt utan tvärtom nödvändigt, säger Göran Lambertz.

Kommer du att fortsätta att använda din jobbmejl för den här typen av ärenden?

– Nej, jag har nu meddelat Expressen och Aftonbladet i dag och sagt till kansliet här att i fortsättningen använder vi min privata mejlbox för den här sortens korrespondens och jag avgör från mejl till mejl om jag anser att det kan vara en offentlig handling eller inte.