Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lambertz tid i häktet – ledningen stressad

Göran Lambertz säger att han vill bli namngiven, eftersom han anser att han inte har gjort något fel
Göran Lambertz.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
Göran Lambertz.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
Häktet i Uppsala. Göran Lambertz är häktad vid Uppsala tingsrätt.
Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

Den våldtäktsanklagade toppjuristen är Göran Lambertz, tidigare justitieråd i Högsta domstolen och justitiekansler. 

Lambertz säger att han vill bli namngiven, eftersom han anser att han inte har gjort något fel, uppger hans advokat Ola Salomonsson.

Den tidigare HD-domaren hjälpte kvinnan som nu anklagar honom för våldtäkt i ett förtalsmål – efter att hon pekat ut en annan man för våldtäkt.

Göran Lambertz ”producerar mycket skrift av olika slag” i häktet, enligt uppgifter till Expressen.

Det var i torsdags förra veckan som Göran Lambertz, 71, häktades på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt.

Ända sedan Expressen avslöjade våldtäktsanklagelserna mot honom har han i flera medier benämnts som ”toppjuristen”, på grund de många tunga poster han haft. Han har varit justitiekansler och suttit som justitieråd i Högsta domstolen och vid tiden för den misstänkta våldtäkten satt han i Lagrådet med regeringens uppdrag att granska lagförslag.  

Han väckte som justitieråd i Högsta domstolen stor uppmärksamhet för sitt ställningstagande om att Quick-fallet inte kan ses som en rättsskandal.

Vill inte vara anonym

Göran Lambertz advokat Ola Salomonsson uppger nu att han inte längre vill vara anonym. Enligt Salomonsson ser Lambertz ingen anledning till det, eftersom han anser att han inte har gjort något fel.

– Han tycker inte det finns någon anledning att kalla honom toppjuristen när han har ett namn, säger Ola Salomonsson till Aftonbladet.

– Han har fortfarande en kärlek till lagen och här blir ju frågan, har lagen använts tillräckligt gott i detta fall. Han uppfattar nog det som en studie inifrån systemet.

Till TV4 Nyheterna säger Salomonsson:

– Alla vet att han sitter där, och då finns ingen anledning att använda andra epitet. Toppjuristen eller annat. Utan använd namn. Det har han uttryckligen sagt till mig.

Det var i tisdags förra veckan som Expressen avslöjade att Lambertz anhållits misstänkt för en våldtäkt som ska ha skett på julafton i fjol. Kvinnan har berättat att hon vaknade av att Lambertz hade sex med henne. Göran Lambertz själv har nekat till att något brottsligt ägt rum.

Lambertz hjälpte kvinnan i ett förtalsmål

Kvinnan som berättat om våldtäkten är en juriststudent som ska ha känt ett stort förtroende för Lambertz, enligt målsägandebiträdet Clea Sangborn. Hon har vänt sig till honom för juridisk hjälp.

– Hon har sett upp till honom som den här stora juristen. Hon har mått alldeles särdeles dåligt efter den här händelsen, har hon sagt.

Kvinnan har tidigare anmält två andra män för våldtäkt i två olika fall. I det ena fallet dömdes mannen i tingsrätten, men friades i hovrätten. Det andra fallet gick aldrig till rättegång. I stället anmälde den anklagade mannen henne för förtal. Åtal är väckt mot kvinnan. 

Det är i förtalsmålet som kvinnan bett Lambertz om hjälp. 

– Jag kan konstatera att den här personen varit involverad som målsägare i tre liknande fall på fyra år. Det är anmärkningsvärt, har Lambertz advokat Ola Salomonsson sagt till Expressen.

Häktesledningens stress

Göran Lambertz sitter häktad med fulla restriktioner och har överklagat häktningen till hovrätten, som avslog hans begäran. Situationen kring honom på häktet uppges vara lugn, stilla och som vanligt – samtidigt som häktesledningen är märkbart ”stressad”, enligt uppgifter till Expressen.

Göran Lambertz ”producerar mycket skrift av olika slag. Respekten för dennes juridiska kompetens kring rättigheter samt nätverk är stor”, enligt uppgifterna.

Göran Lambertz humör ska däremot vara gott. En bild som även hans försvarare Ola Salomonsson gett.

– Det är rätt okej med honom. Det är inte så att han sitter där och gråter, utan han kan hantera situationen, sa han till Dagens Juridik på måndagen.

Varken åklagaren Annika Bokefors eller målsägandebiträdet Clea Sangborn har velat kommentera närmare.

Expressens kriminalkrönikör Fredrik Sjöshult kommenterar att Göran Lambertz nu själv går ut med att han är den våldtäktsmisstänkte ”toppjuristen”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.