Göran Hägglund kom med ett nytt asylutspel på onsdagen och höll presskonferens på förmiddagen. Foto: Pelle T Nilsson/Small Media
Göran Hägglund kom med ett nytt asylutspel på onsdagen och höll presskonferens på förmiddagen. Foto: Pelle T Nilsson/Small Media

Göran Hägglund: Vi sneglar inte på andra

Publicerad

Ett nytt asylutspel kom i dag från Kristdemokraterna.

Partiet vill slopa ersättningen till asylsökande som väljer eget boende, och förändra den så kallade EBO-lagen - precis som Sverigedemokraterna.

– Det krävs lösningar på akuta problem inom flyktingmottagandet på bostadsområdet, konstaterade Göran Hägglund på en presskonferens i riksdagen under onsdagsförmiddagen.

För en månad sedan föreslog Kristdemokraterna sänkt etableringsersättning och tillfälliga uppehållstillstånd. På onsdagen kom Göran Hägglund med ett nytt asylutspel i en debattartikel i Dagens Nyheter - med rubriken "Skrota stödet till eget boende för asylsökande".

KD vill slopa ersättningen till de asylsökande som väljer enligt lagen om eget boende, EBO.

Ett förslag som fördes fram av Sverigedemokraterna i en motion till riksdagen så sent som förra året.

Då skrev SD:s Markus Wiechel bland annat om problemen med bostadsbrist i landets kommuner:

"Vi Sverigedemokrater anser att en första åtgärd för att mildra de akuta problemen som finns i dag är att reformera EBO-lagen, som i dag är en bidragande orsak till utanförskap och segregation."

"Vi sneglar inte på andra"

I en motion förra året föreslog Sverigedemokraterna det du föreslår nu – och med samma motivering. Kommer din inspiration från Sverigedemokraterna?

- Det har säkert förekommit förslag från olika aktörer. Men när vi går igenom så lägger vi förslag utifrån vad vi tror behövs för att förbättra situationen. Vi sneglar inte på andra, säger Göran Hägglund.

Så du har inte blivit inspirerad av Sverigedemokraterna?

- Vi har lite olika inriktning. Vårt huvudmål är att integrationspolitiken ska fungera så bra som möjligt.

Förutom den slopade ersättningen till asylsökande som väljer eget boende vill Kristdemokraterna minska bostadsbristen för de asylsökande och samtidigt minska samhällets kostnader för mottagandet.

Det ska bland annat ske med statliga hyresgarantier till bygge av modulbostäder med tidsbegränsade bygglov. Partiet vill också tillsätta en förhandlingsperson för att få fram kommunal mark.

- Migrationsverket bör även få tillstånd att själva äga asylboenden, enligt Göran Hägglund.

Mötte kritik och applåder

Det nya utspelet mötte både kritik och applåder i sociala medier på onsdagsförmiddagen.

Miljöpartiets gruppledare i riksdagen, Maria Ferm, som deltog i förhandlingarna om migrationsöverenskommelsen med allianspartierna, totalsågar Kristdemokraternas politik på området.

"Förstår att KD vill diskutera migration, men förslagen är verkligen undermåliga hittills", konstaterade hon i förmiddags på Twitter.

"Välkommen att presentera andra förslag"

På frågan om hur KD-förslagen rimmar med migrationsöverenskommelsen med Miljöpartiet svarar Göran Hägglund:

- Vi ser inte att det här strider med migrationsöverenskommelsen. Alla politiska partier har ett ansvar att tackla dom frågor som kräver lösningar, helt enkelt.

Miljöpartiets Maria Ferm kallar era förslag för undermåliga. Vad svarar du?

- Jag uppskattar all konkret kritik, men då bör den vara konkret. Är det så att man inte är nöjd med det här och med sakernas förhållande är man välkommen att presentera egna förslag.

Grön ungdoms språkrör Magda Rasmusson på twitter:

"Bostadsbristen är stor på de flesta orter i Sverige där jobb finns. Konsekvensen lär bli att människor slussas långt ifrån arbetsmarknaden."

Karin Svanborg-Sjövall, vd på tankesmedjan Timbro, är dock positiv till KD-utspelen på integrationsområdet. Hon skriver:

"Hatten av för Göran Hägglund som årets med konkreta debattör i integrations- och mottagandediskussionen."

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag