Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Göran Hägglund: Vi sneglar inte på andra

Göran Hägglund kom med ett nytt asylutspel på onsdagen och höll presskonferens på förmiddagen. Foto: Pelle T Nilsson/Small Media

Ett nytt asylutspel kom i dag från Kristdemokraterna.

Partiet vill slopa ersättningen till asylsökande som väljer eget boende, och förändra den så kallade EBO-lagen - precis som Sverigedemokraterna.

– Det krävs lösningar på akuta problem inom flyktingmottagandet på bostadsområdet, konstaterade Göran Hägglund på en presskonferens i riksdagen under onsdagsförmiddagen.

För en månad sedan föreslog Kristdemokraterna sänkt etableringsersättning och tillfälliga uppehållstillstånd. På onsdagen kom Göran Hägglund med ett nytt asylutspel i en debattartikel i Dagens Nyheter - med rubriken "Skrota stödet till eget boende för asylsökande".

KD vill slopa ersättningen till de asylsökande som väljer enligt lagen om eget boende, EBO.

Ett förslag som fördes fram av Sverigedemokraterna i en motion till riksdagen så sent som förra året.

Då skrev SD:s Markus Wiechel bland annat om problemen med bostadsbrist i landets kommuner:

"Vi Sverigedemokrater anser att en första åtgärd för att mildra de akuta problemen som finns i dag är att reformera EBO-lagen, som i dag är en bidragande orsak till utanförskap och segregation."

"Vi sneglar inte på andra"

I en motion förra året föreslog Sverigedemokraterna det du föreslår nu – och med samma motivering. Kommer din inspiration från Sverigedemokraterna?

- Det har säkert förekommit förslag från olika aktörer. Men när vi går igenom så lägger vi förslag utifrån vad vi tror behövs för att förbättra situationen. Vi sneglar inte på andra, säger Göran Hägglund.

Så du har inte blivit inspirerad av Sverigedemokraterna?

- Vi har lite olika inriktning. Vårt huvudmål är att integrationspolitiken ska fungera så bra som möjligt.

Förutom den slopade ersättningen till asylsökande som väljer eget boende vill Kristdemokraterna minska bostadsbristen för de asylsökande och samtidigt minska samhällets kostnader för mottagandet.

Det ska bland annat ske med statliga hyresgarantier till bygge av modulbostäder med tidsbegränsade bygglov. Partiet vill också tillsätta en förhandlingsperson för att få fram kommunal mark.

- Migrationsverket bör även få tillstånd att själva äga asylboenden, enligt Göran Hägglund.

Mötte kritik och applåder

Det nya utspelet mötte både kritik och applåder i sociala medier på onsdagsförmiddagen.

Miljöpartiets gruppledare i riksdagen, Maria Ferm, som deltog i förhandlingarna om migrationsöverenskommelsen med allianspartierna, totalsågar Kristdemokraternas politik på området.

"Förstår att KD vill diskutera migration, men förslagen är verkligen undermåliga hittills", konstaterade hon i förmiddags på Twitter.

"Välkommen att presentera andra förslag"

På frågan om hur KD-förslagen rimmar med migrationsöverenskommelsen med Miljöpartiet svarar Göran Hägglund:

- Vi ser inte att det här strider med migrationsöverenskommelsen. Alla politiska partier har ett ansvar att tackla dom frågor som kräver lösningar, helt enkelt.

Miljöpartiets Maria Ferm kallar era förslag för undermåliga. Vad svarar du?

- Jag uppskattar all konkret kritik, men då bör den vara konkret. Är det så att man inte är nöjd med det här och med sakernas förhållande är man välkommen att presentera egna förslag.

Grön ungdoms språkrör Magda Rasmusson på twitter:

"Bostadsbristen är stor på de flesta orter i Sverige där jobb finns. Konsekvensen lär bli att människor slussas långt ifrån arbetsmarknaden."

Karin Svanborg-Sjövall, vd på tankesmedjan Timbro, är dock positiv till KD-utspelen på integrationsområdet. Hon skriver:

"Hatten av för Göran Hägglund som årets med konkreta debattör i integrations- och mottagandediskussionen."

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!