MEDGER BRISTER. Socialminister Göran Hägglund kommenterar nu kritiken mot de nya sjukreglerna. Foto: Ylwa Yngvesson
MEDGER BRISTER. Socialminister Göran Hägglund kommenterar nu kritiken mot de nya sjukreglerna. Foto: Ylwa Yngvesson

Göran Hägglund: "Regeringen kan ha gjort fel"

Publicerad
Uppdaterad
Statsrådet Cristina Husmark Pehrsson gömmer sig och vägrar kommentera krisen kring sjukreglerna.
Men hennes chef, socialminister Göran Hägglund, säger i dag till Expressen:
- Regeringen kan ha gjort fel när vi formulerat lagstiftningen.
Sedan i måndags har Expressen vid upprepade tillfällen försökt få kontakt med Husmark Pehrsson.
I tv i söndags påstod hon att ingen av remissinstanserna varnat för konsekvenserna av de nya sjukreglerna.
Detta är felaktigt.
Minst fem tunga instanser har uttalat varningar.
Men Husmark Pehrsson vill inte prata med Expressen om detta.
Hennes pressekreterare Amanda Rafter säger - för andra dagen i rad:
- Hon är upptagen med andra engagemang.

"Inte samma uppfattning"

Men hennes chef Göran Hägglund säger till Expressen:
- Hela den genomgång och förändring av regelsystemet syftar till att ge människor bättre rehabilitering. Nästa år kommer 50000 personer att få möjlighet till rehabilitering. Det är någonting helt annat än den tidigare politiken som gick ut på att man med armarna i kors såg 140 människor per dag gå ut i förtidspension.
- Det har aldrig någonsin varit regeringens avsikt att skapa ett regelverk som gör att människor som inte kan jobba eller är svårt sjuka ska tvingas till arbete.
Men många människor känner ju stark oro när de ser denna förändring. Har de missuppfattat vad det handlar om?
- Nej, det är säkert en kombination av olika saker. Regeringen ska ta på sig sin del av skulden, försäkringskassan ska bära sin del. Sedan handlar väldigt mycket om kommunikation. Men ytterst handlar det om att regeringen och försäkringskassan inte har haft samma uppfattning om regelverket.
Vad menar du med att regeringen tar på sig en del av skulden?
GÖMMER SIG. Cristina Husmark Pehrsson gömmer sig och vägrar kommentera krisen kring sjukreglerna. "Hon är upptagen med andra engagemang", säger hennes pressekreterare. Foto: Roger Vikström- Det har blivit så att människor har fått besked från försäkringskassan som inte bygger på de tankar regeringen har haft när lagstiftningen har formulerats. Och då kan det vara så att regeringen har gjort fel när man formulerat lagstiftningen eller att vi har kommunicerat dåligt med försäkringskassan.
Anser du att du själv som socialminister, och chef för departementet, har gjort något fel i denna fråga?
- Jag är en del av regeringen och regeringen har kollektivt ansvar. I den meningen ska jag ödmjukt ta på mig detta ansvar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag