Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Göran Hägglund om Sverigedemokraterna

Hur skulle du reagera om Sverigedemokraterna kom in i riksdagen?
– Med förtvivlan! Det är det första. Jag skulle bli oerhört upprörd. Det svenska folket avgör med sina röster vilka partier som ska vara representerade i riksdagen men jag hoppas att vi har nått den mognad i vårt land som gör att man inte röstar in ett parti som har den människosyn som Sverigedemokraterna har. Det är ett parti som jag tycker borde... De har grundtankar som vore en skam för Sverige på 2000-talet om de kom att bli representerade i Sverige. Den människosyn som de har, som graderar människor utifrån etniskt ursprung till exempel är avskyvärd tycker jag. Jag kan aldrig tänka mig att ha ett samarbete med ett sådant parti. Ett sådant parti har en människosyn som är ljusår från Kristdemokrater.

Ett samarbete säger du, men kan du tänka dig att vara passivt beroende av dem?
– Du tänker att om de... Alltså om vi vinner valet så vill ju jag att vi ska sitta kvar.
Ja, men om ni behöver dem med, om de får en utslagsröst?
– Ja, då kommer det ju att bli en möjlighet för oppositionen att tillsammans med Sverigedemokraterna rösta bort sittande regering.
Men om Sverigedemokraterna väljer att inte göra så, Jimmie Åkesson till exempel har sagt att "vi aldrig kommer att samarbeta med Mona Sahlin". Han kanske väljer att vara på er sida, men ni vill inte ha honom - då sitter han där bara och tar varje tillfälle i akt. Då är ni ju hela tiden passivt beroende av honom...
– Vi fyra partier, vi har bildat en allians för att genomföra den politik som vi tror är bäst för Sverige och vi är rejält sammansvetsade. Vi vill fortsätta att regera och kommer att eftersträva regeringsmakten, men det innebär ju aldrig någonsin att vår politik kommer att utformas av Sverigedemokraterna eller att de ges en möjlighet att styra över den politiken, för deras människosyn är helt annorlunda. Sedan är det ju en möjlighet för oppositionen om vi skulle ha möjlighet att sitta kvar, att rösta bort regeringen och då får väl Mona Sahlin och Jimmie Åkesson tillsammans då rösta bort oss om de vill för att försöka bilda något annat.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.