Göran Hägglund kritiserar KD efter DÖ

Förre KD-ledaren Göran Hägglund anser att Kristdemokraterna kan ha fällt krokben för sig själva inför valet 2018 när de fällde DÖ
Foto: Anna-Karin Nilsson

VÄSTERÅS. Förre KD-ledaren Göran Hägglund anser att Kristdemokraterna kan ha fällt krokben för sig själva inför valet 2018 när de fällde DÖ.

Och partierna borde ha gjort mer för att rädda överenskommelsen. 

- Partierna har inte varit tillräckligt aktiva när det gäller att försvara, förklara och diskutera decemberöverenskommelsen, säger han när Expressen träffar honom i Västerås. 

Tidigare KD-ledaren Göran Hägglund är en av dem som ligger bakom decemberöverenskommelsen som slöts med regeringen i slutet av förra året. Han såg det som det minst dåliga alternativet av flera dåliga.

Fredagens besked att DÖ hade fallit tycker han var "synd". Kritikerna har varit blinda för fördelarna, menar han.

- Och partierna har inte varit tillräckligt aktiva när det gäller att försvara, förklara och diskutera decemberöverenskommelsen. Varför den kom till, vilka problem den löser och vilka fördelar det finns för vårt land, för allianspartierna och för Kristdemokraterna, säger Hägglund.

Det finns synpunkter på att Ebba Busch Thor kunde ha försvarat DÖ mer. Håller du med? 

- Det kan inte jag svara på. Jag utgår från att Ebba Busch Thor gjorde allt som stod i hennes makt för att det skulle bli det beslut som hon och övriga partistyrelsen hade lagt fram till rikstinget.

Vad hade du själv gjort? 

- Jag hade naturligtvis argumenterat för överenskommelsen och pekat på att man inte ska ta de fördelar som vunnits med överenskommelsen för givna. Gör inte det kära ombud utan inse att överenskommelsen lett till vissa fördelar, säger han och fortsätter:

- Jag tror att har man tillgång till samma information så kommer människor i nio fall av tio att fatta ett likartat beslut men är informationen asymmetrisk så kan det bli nästan hursomhelst.

Hade du förväntat dig att resten av alliansen skulle haka på?

- Det hade jag ingen uppfattning om. Jag trodde nog att rikstinget skulle landa på att slå vakt om DÖ så jag hade inte tänkt den tanken ens att det skulle kunna leda till att andra partier tog det här ställningstagandet. I efterhand är det alldeles uppenbart att det var tvunget att bli på det viset.

Du var med och drev fram överenskommelsen. Har du någon gång känt att det var fel?

- Nej, det har jag inte. Vi som jobbade med det här la ner hundratals timmar. Det var inte vårt förstahandsalternativ. Efter mycket vånda kom vi fram till att det är det minst dåliga alternativet bland andra alternativ.

Göran Hägglund tror inte att beslutet att fälla DÖ får några större konsekvenser på kort sikt. Men han befarar att hans parti gjort sig själva en otjänst.

- Den stora skillnaden kan inträffa efter valdagen 2018 när det gäller bildandet av regering och en möjlighet för en sådan regering att få igenom sin budget. Då kan det ha varit så att rikstinget kortsiktigt fattade ett beslut som då kändes bra men som då kommer att kännas lite dystert att man inte höll fast vid överenskommelsen. Det hade kanske möjliggjort för alliansen att finnas i regeringsställning och få igenom sin budget och därmed bedriva den politik som ligger i linje med det som kristdemokrater och alliansväljare tycker, säger han.

Du menar att man kan ha fällt krokben för sig själv? 

- Ja, absolut. Överenskommelsen gällde ju bara inte under en mandatperiod. Och det användes ju lite som ett argument här, att det var det dåliga med överenskommelsen att den var långsiktig. Många gånger är långsiktighet väldigt bra.

Enligt uppgifter till Expressen är regeringens plan efter DÖ har fallit och det är att minska på vänsterpolitiken och gå mer mot mitten. Hur ser du på det? 

- Det är väl det som blir följden. Men hur snabbt det kommer att gå vet vi inte och hellre inte på vilka frågor. Det är ju på några områden där Vänsterpartiet hittills har haft ett väldigt stort inflytande. Då skulle naturligtvis en budget kunna se annorlunda ut om S och MP inte hade lutat sig mot V.

Enligt uppgift till Expressen är regeringen redo för att alliansen med hjälp av SD ska bryta ut delar ur budgeten. Hur ser du på de möjligheterna? 

- Jag hoppas inte på det. Jag var med under 90-talet när budgeten beslutades under tusentals olika klubbslag. Det var dåligt eftersom det var lätt att det uppstod utgiftsmajoriteter medan intäkterna bara formerades av minoriteter. Det var farligt för Sverige och bidrog till att skapa en skakighet i svensk ekonomi. Det är rimligt att regeringar kan få igenom sina budgetar.

KD ligger på en låg nivå i opinionen. 3,5 procent i Expressen/Demoskop häromdagen. Finns det risker om det blir nyval? 

.- Det är klart att det finns risker. Samtidigt så är det ju nya insatser i varje val. Det kan bli precis vad som helst.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.