KD-ledaren Göran Hägglund. Foto: Robin Aron
KD-ledaren Göran Hägglund. Foto: Robin Aron

Göran Hägglund: "Jag känner avsky"

Publicerad

Socialminister Göran Hägglund tycker att det är bra att Expressen granskar bluffmakare inom alternativmedicinen.

- Jag känner avsky inför den verksamhet de bedriver.

Göran Hägglund har sett Expressens artikelserie och upprörts över oseriösa alternativterapeuters bluffande.

- Här handlar det om människor som driver verksamhet som jag föreställer mig att de själva vet om att den inte har någon verkan. Eller också så är de okunniga själva.

De som drabbats av sjukdom, och kanske inte fått bot i den vanliga sjukvården, är särskilt desperata och utsatta, poängterar Göran Hägglund.

- De söker ju efter varje halmstrå. Här finns geschäft och bluff-företag, jag känner avsky inför den verksamhet som de bedriver. De lurar människor som sätter sitt hopp, kanske sitt sista hopp, till en verksamhet som bara är ute efter att lugga dem på pengar.

Svåra att komma åt

Men det är svårt att komma åt lurendrejarna, enligt Göran Hägglund. Verksamheterna byter namn och hittar nya sätt att locka till sig sårbara människor.

- Det här är ganska uppfinningsrika personer som hittar nya vägar att ta sig fram. Därför är det bästa om vi är informerade, har ett kritiskt synsätt och rådfrågar sjukvården, så vi har en stabil grund.

Att komma åt bluffare lagstiftningsvägen tror socialministern också är svårt.

- Många gör inte anspråk på att ha sjukvård utan de erbjuder något annat vid sidan om som skulle vara genialt på något sätt. Ofta är det inget annat än sätt att lura oss på pengar.

- Vi funderar hela tiden på vad vi kan göra för att stänga sånt som är uppenbart båg, och att informera människor så att de kan genomskåda det som är bluff.

Göran Hägglund vill också ge ett gott råd till alla som funderar på alternativ behandling.

- Tänk efter noggrant! Det som låter för bra för att vara sant är oftast för bra för att vara sant. Väldigt många gånger är det bluff. Tala med den svenska sjukvården och få råd.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag