Göran Hägglund: "Jag känner avsky"

KD-ledaren Göran Hägglund.
Foto: Robin Aron

Socialminister Göran Hägglund tycker att det är bra att Expressen granskar bluffmakare inom alternativmedicinen.

- Jag känner avsky inför den verksamhet de bedriver.

Göran Hägglund har sett Expressens artikelserie och upprörts över oseriösa alternativterapeuters bluffande.

- Här handlar det om människor som driver verksamhet som jag föreställer mig att de själva vet om att den inte har någon verkan. Eller också så är de okunniga själva.

De som drabbats av sjukdom, och kanske inte fått bot i den vanliga sjukvården, är särskilt desperata och utsatta, poängterar Göran Hägglund.

- De söker ju efter varje halmstrå. Här finns geschäft och bluff-företag, jag känner avsky inför den verksamhet som de bedriver. De lurar människor som sätter sitt hopp, kanske sitt sista hopp, till en verksamhet som bara är ute efter att lugga dem på pengar.

Svåra att komma åt

Men det är svårt att komma åt lurendrejarna, enligt Göran Hägglund. Verksamheterna byter namn och hittar nya sätt att locka till sig sårbara människor.

- Det här är ganska uppfinningsrika personer som hittar nya vägar att ta sig fram. Därför är det bästa om vi är informerade, har ett kritiskt synsätt och rådfrågar sjukvården, så vi har en stabil grund.

Att komma åt bluffare lagstiftningsvägen tror socialministern också är svårt.

- Många gör inte anspråk på att ha sjukvård utan de erbjuder något annat vid sidan om som skulle vara genialt på något sätt. Ofta är det inget annat än sätt att lura oss på pengar.

- Vi funderar hela tiden på vad vi kan göra för att stänga sånt som är uppenbart båg, och att informera människor så att de kan genomskåda det som är bluff.

Göran Hägglund vill också ge ett gott råd till alla som funderar på alternativ behandling.

- Tänk efter noggrant! Det som låter för bra för att vara sant är oftast för bra för att vara sant. Väldigt många gånger är det bluff. Tala med den svenska sjukvården och få råd.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.