Göran Hägglund frågas ut i morgonsoffan

Publicerad
Uppdaterad
KD:s partiledare Göran Hägglund vill inte lägga sig i frågan om vem som ska föra kronprinsessan Victoria till altaret, berättade han vid en utfrågning på fredagsmorgonen.
- Det här tycker jag att brudparet ska bestämma själva, sa Hägglund i SVT:s "Gomorron Sverige".
På fredagsmorgonen utfrågas Göran Hägglund, Kristdemokraternas partiledare, i SVT.
Vem ska föra Victoria till altaret? Kronprinsessan vill att hennes pappa ska göra det medan kyrkan vill att de ska gå tillsammans.
- Det här tycker jag att brudparet ska bestämma själva. Som politiker har jag ingen synpunkt men som privatperson tycker jag att de ska bestämma själv, säger Göran Hägglund.
Vilka frågor är viktigast i valet?
- Jobb och ekonomi. Det är nyckeln till allt viktigt vi vill göra. Familjepolitiken. Jag vill ge familjerna större frihet, föräldrarna känner sina barn bäst själva.
I KD:s program finns ordet "plikter".
Vilket parti har "slarva, komma för sent till jobbet och fuska" i sitt program?
- Alla de andra, skojar Göran Hägglund.
- Det här handlar om etik och moral ytterst. Vi kan aldrig bygga det goda samhället om vi inte ständigt återvinner känslan att det finns något som är rätt och något som är fel. Ett samhälle måste stärka det att göra rätt.
Var har vi glömt bort våra plikter?
- Det kan handla om allt om chefer i verksamheter som tar ut, eller får det av styrelsen, för mycket pengar. Men det kan också handla om att fuska med deklarationen.
Kärnan i Kristdemokraterna är en filosofi som hämtar det politiskt tillämpliga från kristendomen, berättar Hägglund.
- Alla frågor finns på något sätt berörda i varje parti. Men synen på familjen är en väldigt kristdemokratisk fråga.
KD vill fördubbla vårdnasbidraget, som i dag är omkring 3 000 kronor i månaden.
Hur ordnar vi välfärden i framtiden, säg 20 år framåt? Med höjda skatter eller ska folk betala själva?
- Då föreställer jag mig att vi kommer att behöva hitta ett system där de som då lever avsätter en viss summa pengar varje månad.
Anna Anka eller Maria Montazami?
- Jag känner inte någon av de här personerna.
Liza Marklund eller Herta Müller?
- Herta Müller.
Vad kostar en liter mellanmjölk?
- 7,50 kronor?
Känner du igen dig i någon film som handlar om politiker?
- Nej, jag tycker inte att det har funnits en film som fångar upp det här.
Vem skulle spela Göran Hägglund?
- Det skulle kunna vara Samuel Fröler.
Vad tror du på men kan inte säga för att du är rädd för att förlora röster?
- Jag har inget. Som politiker utsätts man ständigt för de här frågorna. Till sist har man inget mer att säga.


Tittarfrågor

Roland, Bankeryd: Vill prata om hur pensionärer beskattas. Jag har fått mindre pengar i plånboken.
- Vi har gått igenom en väldigt tuff period. Det här handlar om att vi har ett pensionssystem som är beroende av hur det går för ekonomin i stort. 1 januari 2011 kommer vårt tredje steg och jag vill sänka skatten ytterligare för er pensionärer.
Alf Svensson tror på det bibeln skriver om hur jorden har skapats? Vad tror du?
- Det tycker jag är en helt ointressant fråga i politiken. Folk får tro och tänka vad de vill om hur jorden har kommit till. Jag tror på det som vetenskapen har kommit fram till men det hindrar inte mig från att ha en personlig kristen tro.
Helene, Kungshamn: Har ett litet företag, 0-10 anställda. Vad vill ni göra för oss?
- Vi vill förenkla regelverket, inte ägna huvuddelen av sin tid åt byråkratiska saker. Det går att göra mer för att sänka kostnaderna för anställda. Vi behöver göra mer för att hitta vägar som gör att det kan komma till fler företag.
Johnny, Helsingborg: Jag undrar om du inte kan lyfta fram de kristna värderingarna på ett starkare sätt än du hittills har gjort?
- Kristdemokraterna är ett parti som är öppet för alla människor som gillar vårt parti och våra värderingar. De delar som går att använda politiskt och det bygger vi på. De här värderingarna som har stått sig ett par tusen år kommer att duga även ett par mandatperioder framåt.
Ska ni få fortsätta privatisera Sverige? Det drabbar inte minst vården.

- Vi finansierar vården tillsammans och vården ges efter behov och så ska det fortsätta vara. Vi vill ha blandning och valfrihet för människor.
Fred, Skövde: Angående fastighetsskatt. Ändra värdet på huset endast när huset säljs.
- Den modellen har funnits i Kalifornien. Jag tycker att vi har hittat en bra modell i Sverige men det finns vissa saker vi bör ändra på. Men jag förstår inte varför ett hus som ligger på ett ställe ska beskattas högre än ett annat hus på samma ställe. Jag hoppas till exempel att taxeringsförfarandet ska avskaffas helt och hållet.
Roman, Olofstorp: Du vill sätta en gräns på 10 kronor litern för bensin. Så har det inte blivit.
- Vi sa att vi behöver göra något åt det här och vi tyckte att vi bör sänka skatten på bränsle. Sedan har vi inte fått andra partier med oss. Min idé är att bränslepriserna inte ska öka utan att man kan kompensera det med andra skatter.
Kommer ni att jobba för att pappamånaderna tas bort?
- Jag tycker att familjerna ska disponera hela föräldraförsäkringen själva. Men fighten kommer inte att handla om det nu. Vänsterblocket vill begränsa föräldrarnas rätt att bestämma själva.
Abedel, Stockholm: Kristna har det svårt att i irak. Vad gör ni?
- Den kristna minoriteten är på flera håll hårt ansatt i Irak. Vad Sverige ska göra är att aktivt bidra till alla internationella insatser, att Sverige med sin närvaro och affärsrelationer påverkar. Det här är något som behöver uppmärksammas mer.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag