Göran Hägglund. Foto: Christian Örnberg
Göran Hägglund. Foto: Christian Örnberg

Göran Hägglund: Det enda rimliga

Publicerad
Uppdaterad
Socialstyrelsens slutsats är rimlig, menar socialminister Göran Hägglund (KD).
- De har landat på det som kunde förutses och det som jag anser är det enda rimliga, säger Hägglund till Expressen.se.
Den totalförlamade 32-åriga kvinnan begärde att få hjälp att avsluta sitt liv och krävde att Socialstyrelsen klargjorde rättsläget.
Socialstyrelsen landade i att hon hade rätt att avstå och avsluta livsuppehållande behandling.

"Rättigheter"

Efter beskedet menar socialminister Göran Hägglund att det var den enda rimliga tolkningen av lagstiftningen.
- En person som är informerad, kan ta ställning till olika handlingsalternativ och är beslutsförmögen har själv att bestämma om en behandling ska avbrytas eller att man inte ska inleda annan behandling. Det tillhör våra rättigheter som patienter, säger socialministern till Expressen.se.
Har sjukvården inte vetat om det tidigare?
- Det är nog på det här viset man har agerat. Det är på det här viset det har hanterats på svenska intensivvårdsmottagningar och i andra sammanhang. Samtidigt tror jag att det är bra för medborgarna, men också för läkare och sjukvårdspersonal, att man får det svart på vitt.
Enligt Socialstyrelsen spelar det ingen roll om en patient är på väg att dö eller om sjukvården skulle kunna hålla liv i personen en längre tid.
- Jag tycker att det är viktigt att dra en väldigt tydlig skiljelinje mellan det som Socialstyrelsen har sagt och det som brukar kallas dödshjälp. Att döden kommer utifrån och att man aktivt avslutar ett liv. Det här fallet är inte särskilt komplicerat utifrån den lagstiftning vi har i Sverige, menar Göran Hägglund.
Därmed finns det inget skäl att se över lagen.
Och frågan om aktiv dödshjälp är inte aktuell?
- Såvitt jag vet är alla politiska partier för den nuvarande ordningen och det finns ingen stark opinion i annan riktning.

Socialdemokraterna positiva

Ylva Johansson är Socialdemokraternas talesperson i välfärdsfrågor:
- Det är mycket bra och mycket välkommet att man gör det här klargörandet. Det är också bra att man snart ska bli klar med de nya riktlinjerna för vård i livets slutskede, för det behövs.
Trodde du att Socialstyrelsen kunde komma fram till en annan slutsats?- Nej, jag trodde att det skulle bli det här svaret. Det man fortsatt kan ha en viss oro för är om detta gäller eller om rättssystemet gör en annan bedömning, säger Johansson till Expressen.se.
- Jag hoppas att det här är det som gäller och att alla som jobbar i vården ska kunna lita på det.
Men steget från detta till aktiv dödshjälp är stort?- Det är gigantiskt. Jag kommer aldrig gå med på aktiv dödshjälp. Det kan aldrig vara vårdens uppgift.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag