Gör uppror mot onlinepizza.se

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Aydin Dogru som äger Moe's Pizzeria i Västerås som berättar att han betalade 400 000 av sin vinst på 600 000 kronor i provision till Onlinepizza.se förra året.
Onlinepizza hävdar att de informerat restaurangerna om prishöjningen.

Pizzaupproret sprider sig över landet.

18 pizzerior i Västerås har gått samman mot onlinepizza.se eftersom de anser att de tar ut för stora provisioner.

– Det är inte värt slitet för den vinsten, säger Aydin Dogru som äger Moe's Pizzeria i Västerås.

I slutet på förra året gjorde pizzeriaägare i Örebro och Borlänge uppror mot hemkörningsjätten onlinepizza.se skriver vlt.se som var först att skriva om upproret i Västerås.

Det började med att Onlinepizza.se höjde sina provisioner i november förra året.

– De höjde från 9,5 procent till 13 procent. Vi jobbade på fortfarande, men vi förlorade mycket pengar. Det är inte värt slitet för den vinsten, säger Aydin Dogru som äger Moe's Pizzeria i Västerås som berättar att han betalade 400 000 av sin vinst på 600 000 kronor i provision till Onlinepizza.se förra året.

Han menar att han inte fick information om provisionshöjningen - förrän på utbetalningsavin.

– Det stämmer inte, vi har fört en dialog med restaurangerna, skickat ut brev och skickat meddelanden till deras boxsystem innan det gick igenom, säger Josefin Jerndah, presskontakt på Onlinepizza.se och tillägger att det är möjligt att Moe's Pizzera missat brevet.

Pizzerior går ihop

Efter höjningen fick man nog. Moe's Pizzeria och 18 andra pizzerior i Västerås gick ihop och försökte prata med Onlinepizza om att inte höja provisorerna mer. När de inte fick den respons de önskade bestämde de sig för att testa en lokal utkörningstjänst, Hemkörtochklart.se.

Det nya avtalet med Hemkört och klart innebär att pizzeriorna inte får vara anslutna till andra utkörningstjänster. Enligt Aydin har hans egen pizzeria tillsammans med ytterligare en annan blivit avstängd från Onlinepizza.se. De andra valde av solidaritet att lämna Onlinepizza.se på eget initiativ innan de blev avstängda.

– Om de tycker att det är mer värt att vara med i en annan tjänst så får de så klart testa det, säger Jerndah.

Det verkar ju finnas ett stort missnöje kring att det är höga avgifter från er sida, hur ser ni på det?

– Det är jättetråkligt att de känner så. Vi känner att vi måste börja jobba mer proaktivt och möta restaurangernas missnöje och se till att de ser vad de får via våran tjänst, säger Josefin Jerndahl som menar att porvisionen inte är så hög i förhållande till vad pizzeriorna får för pengarna.

– Vi känner väl att vi ska absolut lyssna på vad de har att säga och vi vill gärna bemöta missnöjet tidigare innan det behöver gå så långt att de känner att de ska gå ur eller testa andra tjänster.

Dogru: "Skötts dåligt"

Att Moe's pizzeria blivit avstängd menar Dogru att han kan accepterna, men han är upprörd över sättet det skötts på.

Moe's pizzeria stängdes av från onlinepizza.se förra fredagen, men började sitt samarbete med Hemkört och klart först på måndagen då det nya avtalet började gälla.

– Vi började dela ut lite reklam som en fingervisning att ni kan inte göra som ni vill. I stället för att ta en dialog ringde de upp förra fredagen och sa att du avslutar samarbetet på en gång, annars kommer vi att blockera dig inom kort, säger Dogru som säger att han förlorat omkring 40 000 kronor i försäljning den helgen.

Men Josefin Jerndah menar att Onlinepizza inte hade något annat val än att stänga av pizzerian på fredagen.

– Vi visste att de skulle gå ut på måndagen och de försökte göra reklam och rekrytera våra kunder till den här nya tjänsten så valde vi att stänga ner dem för att det kan vara skadligt för oss helt enkelt, säger Josefin Jerndah.

Står att pizzeriorna är stängda

Aydin menar att det flera saker har skötts väldigt dåligt från onlinepizzas sida. Han har inte fått det material han behöver för att skicka till sin revisor och den senaste utbetalningen har blivit försenad på grund av teknikstrul. Annonsen för pizzeriorna ligger fortfarande kvar på Onlinepizza.se, men det står att de är stängda.

– Många kunder tror att vi har stängt. Hemkört och klart har inte muskler att marknadsföra det här.

– Så fort vi har fått in utrustning och hela samarbetet är avslutat så tar vi ner dem från sidan, säger Josefin Jerndah.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.