Foto: Olle Sporrong
 Foto: Olle Sporrong

Gör revolt mot Wanja

Publicerad
Uppdaterad
Flera tunga förbund ifrågasätter nu Wanja Lundby-Wedins ställning som LO-ordförande.
Enligt uppgifter i natt rör det sig om Byggnads, Kommunal, Seko samt Skogs- och träfacket.
- Det är dags att packa sin väska och gå ut bakvägen ur LO-borgen och skämmas, säger Jan Palmqvist, vice ordförande för LO-distriktet i Norrbotten.
Wanja Lundby-Wedin lämnade i går sina styrelseuppdrag i AMF, AFA Försäkring och Aftonbladet. Men frågan är om det räcker för att återställa förtroandet för den pressade LO-basen.
I dag klockan 12 möts hela LO:s förbundsstyrelse i LO-borgen i Stockholm. Högst upp på dagordningen står Wanja Lundby-Wedins vara eller icke vara som ordförande.

Fyra förbund pekas ut

Expressen har ringt runt till flera personer som deltog i gårdagens telefonmöte med LO-styrelsen.
Enligt uppgifter till Expressen meddelade flera förbund att de saknar förtroende för Wanja Lundby-Wedin.
Några förbund säger också att de kommer att lämna besked om sin officiella inställning i samband med dagens möte.
Jan Palmqvist, vice LO-ordförande i Norrbotten, var själv inte med under telefonmötet men säger till Expressen att Kommunal, Seko samt Skogs- och träfacket inte längre har förtroende för Wanja Lundby-Wedin.

"Varit väldigt tydliga"

Gällande Seko bekräftades uppgifterna i natt för Expressen. En källa inom förbundet säger att man gjort det väldigt tydligt att Seko ifrågasätter LO-basen.
Kommunal, ett av de tyngsta förbunden inom LO, kommer först i dag att öppet gå ut med sin inställning, säger flera i förbundets ledning Expressen talat med.
- Vi kommenterar inget i kväll, säger Linnea Bergnéhr, pressekreterare på Kommunal sent på söndagskvällen.

"Kraftiga reaktioner"

Uppgifterna om att även Skogs- och träfacket varit öppet kritiska mot LO-ordföranden på krismötet i går gick i natt inte att få bekräftad.
TV4 Nyheterna uppgav i går att även Byggnads vill att Lundby-Wedin går. I söndagens Expressen bekräftade förbundsordföranden Hans Tilly att Wanja Lundby-Wedins ordförandeskap ifrågasätts av flera förbund.
- Ja, så är det naturligtvis. En del av förbunden har fått kraftiga reaktioner från medlemmarna, sa han då.
Flera LO-distrikt gick dock ut i går med att de har fortsatt förtroende för Wanja Lundby-Wedin. Även LO-förbund har uttryckt sitt stöd för henne.
- Jag tycker att hon har gjort ett bra jobb, säger Pappers ordförande Jan-Henrik Sandberg.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag