"Gör Lottie till utrikesminister"

Publicerad
Uppdaterad
Gör Lottie Knutson till utrikesminister!
Många hundra läsare har kontaktat Expressen för att berömma Fritidsresors informationsdirektör som sedan katastrofens första dag givit raka besked om omfattningen och behovet av hjälp.
Lottie Knutsson. Många av dem som hört av sig via mejl eller telefonsamtal anser att Lottie Knutson, till skillnad mot utrikesminister Laila Freivalds, lugnt och sakligt har redogjort för läget, dag för dag. Hon får beröm för sin handlingskraft, sin tydlighet och sitt engagemang. Lottie Knutson, 40, blir generad när Expressen kontaktar henne för att berätta om läsarnas massiva stöd: – Oj, men det beror ju på att jag råkat bli ett slags symbol...men jag vill gärna tacka och jag själv har också fått hundratals mejl. Men egentligen ligger det många hundra fantastiska kolleger bakom det här. Och jag vill gärna berätta om alla de tiotusentals som ringer hit för att hjälpa till, läkare, psykologer, brandmän. Så jag vill bara föra tillbaka tacket för de här mejlen till de verkliga hjältarna. – Det finns ju så många som i bakgrunden har kämpat och slitit för att hjälpa de drabbade och deras anhöriga.

Gift med journalist

Lottie Knutson är gift med Sveriges Televisions politiske reporter Mats Knutson, 41. Paret bor i en villa i Nacka och har tre barn tillsammans: Mikaela, 12, Mattias, 10, och Linn, 2 år. Mats har under de senaste dagarna varit ledig från sitt jobb för att ta hand om barnen då Lottie skött informationen kring katastrofen. På frågan om Lottie har haft någon tid att ta hand om sina barn svarar hon: – Ja, men inte tillräckligt. Kom ihåg att jag är ju inte ensam här, vi är ett team som jobbar dygnet runt. Och min man har släppt allt han hade för händer och tagit hand om våra barn.

Arbetade på SAS

Lottie var journalist på Svenska Dagbladet 1988 och där fanns också Mats. Det var så de träffades. Senare arbetade hon på SAS informationsavdelning, på konsultföretaget JKL och 1999 blev hon informationsdirektör på Fritidsresor. Personer i hennes omgivning säger att Lottie älskar att resa. Hon har i sin ungdom bott i Argentina och i Frankrike. Hon har diskuterat katastrofen i Sydostasien med de två äldsta barnen, försökt förklara det oförklarliga. Cykel med dubbdäck Lottie Knutson gillar att laga festmat och så är hon sportig. Hon brukar cykla från hemmet i Nacka till jobbet på Söder Mälarstrand i Stockholm. Också vintertid. Förra vintern monterade hon dubbdäck på cykeln.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag