Helle Klein säger att Google inte tar problemet på allvar. Foto: ANDERS YLANDER / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSENHelle Klein säger att Google inte tar problemet på allvar. Foto: ANDERS YLANDER / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN
Helle Klein säger att Google inte tar problemet på allvar.  Foto: ANDERS YLANDER / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN
TV4:s tidigare vd Jan Scherman har också förekommit på listan. Foto: LISA MATTISSON EXP / LISA MATTISSON EXPTV4:s tidigare vd Jan Scherman har också förekommit på listan. Foto: LISA MATTISSON EXP / LISA MATTISSON EXP
TV4:s tidigare vd Jan Scherman har också förekommit på listan.  Foto: LISA MATTISSON EXP / LISA MATTISSON EXP

Googles svar på hatlista: "Är av allmänintresse"

Publicerad

Flera svenska judar har krävt att Google slutar presentera en antisemitisk hatlista med deras namn och bilder. 

Men IT-jätten menar att sajten relaterar till personernas yrkesliv och "därför är av allmänhetens intresse".

– Det är naivt och okunnigt av Google tycker jag, säger Helle Klein, som är en av personerna som har fått nej av Google.

På den antisemitiska hatlistan listas svenska judar och deras befattningar i samhället samt konspirationsteorier kring judendomen. 

Nu kan Expressen berätta att flera personer på listan via ett juridiskt ombud har krävt att webbplatsen inte lyfts fram i Googles sökresultat.

Men i nio fall av tio har man hittills mötts av kalla handen från Google med motiveringen att sajten relaterar till personernas yrkesliv och "därför är av allmänhetens intresse". Expressen söker just nu Googles svenska chef Anna Wikland för en kommentar.

Gabriel Urwitz: "Fullständigt struntprat"

Gabriel Urwitz är en av Sveriges mest kända finansmän och forskare som undervisat på Handelshögskolan i Stockholm i 25 år. Han har bland annat varit ordförande för Riskkapitalbolagens förening. Nu är Gabriel Urwitz en av personerna på listan som fått avslag från Google med motiveringen att hatlistan handlar om hans yrkesgärning. 

– Det är fullständigt struntprat. Google flyr sitt ansvar, säger Gabriel Urwitz.

I anmälan till sökmotorn skriver de utpekade bland annat att webbplatsen präglas av antisemitiska konspirationsteorier, och att sajten bryter mot upphovsrätten genom att publicera en bild på dem. 

Men Google har beslutat att inte vidta någon åtgärd. I Googles svar motiverar bolaget: 

"I det här fallet verkar det som att de givna URL:erna relaterar till ert yrkesliv och därför är av allmänhetens intresse. Innehållet i URL:erna kan till exempel vara av intresse för nuvarande och potentiella framtida kunder, användare och konsumenter av era tjänster. Information om era tidigare åtaganden och samarbeten kan också vara av möjligt intresse för nuvarande och potentiella framtida kunder, användare och konsumenter av era tjänster. I enlighet med det här så bedömer vi att de givna URL:erna ska kvarstå i våra sökresultat i relation till ditt namn motiverat av allmänhetens intresse".

Anna Wikland, Googles Sverigechef. Foto: DAVID SICA / STELLA PICTURES

Även Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein, tidigare präst i Svenska kyrkan och politisk chefredaktör för Aftonbladet, förekommer på listan och har fått samma svar från IT-jätten efter anmälan.

– Det visar att de inte tar detta på allvar. Det här är inte en allmän yrkeslista, det är en nazistisk, antisemitisk lista som används i nazistiska sammanhang. Det är naivt och okunnigt av Google tycker jag, säger Helle Klein.

Flera på hatlistan får samma svar från Google

Hon efterlyser att Google tar sitt publicistiska ansvar i frågan och menar att den här typen av listor leder till hat och hot mot journalister.

Willy Silberstein, tidigare ordförande i kommittén mot antisemitism, och Jan Scherman, tidigare vd för TV4, är också kartlagda på samma antisemitiska lista:

– Jag försökte få dem att ta bort mitt namn, men de kom fram till att det fanns skäl till att kunder kanske skulle vilja hitta mig. Att det däri även ska ingå att antisemiter kan vara intresserade av att hitta judar förstod jag inte att Google syftade till. Det är resultatet av deras sätt att agera eller inte agera, säger Willy Silberstein.

Willy Silberstein har försökt få bort sitt namn från listan – utan resultat.Foto: Christer Wahlgren

– Det är en skymf, ett stort bolag kan inte göra så här och en svensk landschef för detta bolag får inte vara så ynkligt feg, säger Jan Scherman. 

27 personer på listan har anmält

Drivande bakom anmälningarna är juridikstudenten och det juridiska ombudet Robin Enander, aktiv i den ideella föreningen Juridikfronten som tidigare anmält personer kopplade till högerextrema och nazistiska grupper för hets mot folkgrupp.

Totalt har han fått medgivande att företräda 27 personer på den antisemitiska listan i deras anmälan till Google och har hittills fått svar i tio fall.

– Det är stötande att man hänvisar till att de här uppgifterna skulle vara relevanta i förhållande till personernas yrke. Det här är är i grunden antisemitisk propaganda som inte hör hemma på nätet. Det är allvarligt att Google som är en stor makthavare försöker fly från ansvar i den här frågan, säger Robin Enander.

Finansmannen Gabriel Urwitz igen: 

– Jag har förekommit på många antisemitiska sajter. Jag tycker att det är väldigt märkligt att det får ligga kvar, men jag har levt med det i många år och har inte brytt mig så mycket om det, säger Gabriel Urwitz.

Expressen har sökt Google via presschefen Farshad Shadloo som i ett sms skriver: 

"Google granskar noggrant material som eskalerar genom juridisk begäran. Om det visar sig vara olagligt indexerar vi bort det".

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag