Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Googles ballonger ska ge världen internet

Google drömmer om att göra hela världen uppkopplad mot internet.

Därför har företaget nu för första gången testat att skicka upp luftballonger som ska ersätta fiberkablar.

Google hoppas på sikt kunna skicka upp tusentals ballonger 20 kilometer upp i stratosfären.

– Det är ett riktigt stort mål att försöka nå, säger projektledaren Mike Cassidy till nyhetsbyrån AP.

Tidigare i veckan släppte Google upp sina första genomskinliga, manetfärgade ballonger från området runt Lake Tekapo i Nya Zeeland. Det var företagets första stora test för att nå målet om att hela världen ska få tillgång till internet. Under 18 månader har Google jobbat med projektet som de kallar Loon-projektet, skriver AP. De heliumfyllda ballongerna är tillverkade i samma hemliga laboratorium som har utvecklat bland annat förarlösa bilar och surfglasögon.

Googles ledare hoppas så småningom kunna skicka upp tusentals ballonger 20 kilometer upp i stratosfären för att överbrygga klyftan mellan världens 4,8 miljarder människor som ännu inte är uppkopplade och de 2,2 miljarder som är.

"Riktigt stort mål"

Om projektet lyckas innebär det att länder kan slippa de höga kostnaderna för utbyggnaden av fiberkablar, vilket dramatiskt skulle öka internetanvändandet i Sydostasien och Afrika, skriver AP.

– Det är ett riktigt stort mål att försöka nå. Kraften i internet är förmodligen en av de mest omvälvande inom tekniken i vår tid, säger projektledaren Mike Cassidy till nyhetsbyrån AP.

Först med att få tillgång till Googles ballonginternet var Charles Nimmo, en bonde och entreprenör i den lilla staden Leeston.

Internet i fem minuter

Tekniker kom hem till honom och ytterligare 49 personer som deltog i testet och fäste klarröda mottagare stora som basketbollar på ytterväggen. Nimmo fick internet i cirka 15 minuter innan ballongen som han var uppkopplad mot seglade vidare.

 – Det har varit konstigt. Men det har varit spännande att vara en del av något nytt, säger han till AP.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.