Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

 Google vägrar stoppa Muhammedfilmen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
I över 20 länder, från Nordafrika till Sydostasien demonstrerar människor mot Muhammedfilmen. Här i Sudan.
Foto: Reuters

Trots påtryckningar från Vita huset vägrar Google stoppa Muhammedfilmen som startade de anti-amerikanska aktionerna i Mellanöstern.

Företaget, som äger Youtube, säger att filmen är inom deras regelverk och att de inte ger efter för politisk påtryckning.

De anti-amerikanska demonstrationerna går in på sitt femte dygn. Under natten har det fortsatt vara stökigt i bland annat Kairo och under gårdagen dödades sammanlagt minst fyra personer i de drygt 20 länder - från Nordafrika och Mellanöstern till Sydostasien - som demonstrationer brutit ut.

På grund av det spända läget bad Vita huset i går Google att ompröva sitt beslut att låta Muhammedfilmen, som använts som tändande gnista i de pågående våldsamheterna, vara kvar.

Följer lagar

Men företaget, som äger Youtube där filmen är upplagd, vägrar. I ett uttalande säger Google att man spärrar klippet i vissa länder, för att följa de lokala lagarna, men att de inte tänker ge efter för politisk påtryckning.

- Vi begränsar tillgången till klippet i länder där det är olagligt, som i Indien och i Indonesien, liksom i Libyen och Egypten där läget är oerhört känsligt, skriver företaget i uttalandet enligt Reuters och menar att klippet håller sig inom de riktlinjer som satts upp.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.