Google tillåter Granskning Sverige att sprida trakasserier

Granskning Sverige – med huvudmannen Fabian Fjälling – sprider trakasserier och upphovsrättsskyddat material.
Google får hård kritik för att man låter nätverket sprida trakasserier och upphovsrättsskyddat material på sin videotjänst Youtube.
Foto: / Ap / TT / NTB Scanpix

Google tillåter det högerextrema nätverket Granskning Sverige att via videotjänsten Youtube sprida trakasserier och upphovsrättsskyddat material.

En advokat som uppmanat Google att stoppa överträdelserna har sökts i sin privatbostad av Granskning Sverige – som dessutom spanat på advokatens barn.

Men Google låter Granskning Sverige fortsätta på Youtube.

– Det förekommer tyvärr i ökad utsträckning att rättsväsendets företrädare blir hotade i olika sammanhang. Det är en otäck utveckling givetvis. Det kan man bara fördöma, säger Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg.

Google har den senaste tiden gång på gång kritiserats världen över för att bolagets olika plattformar innehåller material som är olagligt och olämpligt. Rasistiska budskap och uppmaningar till våld blandas med sexism och annat som bryter mot Googles användarvillkor. Flera stora annonsörer har därför valt bort Youtube.

Nu kan Expressen berätta att Google i flera fall sedan en tid struntat i att agera mot Granskning Sverige, trots att både Expressen och Dagens Nyheter upplyst Google om misstänkta lagöverträdelser på det högerextrema nätverkets olika konton. 


LÄS MER: Kravet från medierna: Google måste ta ansvar 


Finns material kvar på Youtube

I de enstaka fall Google har vidtagit åtgärder och rensat bort Granskning Sveriges innehåll, så har Google angett att detta skett efter anmodan från advokatfirman Danowsky & Partners, som företräder Expressen och DN. Men på Youtube finns det fortfarande kvar visst material från Granskning Sverige.

Och:

Granskning Sverige har sökt upp en Danowsky-advokats bostad och kontaktat advokatens familj med uppgifter om bostaden och advokatens anhöriga. Händelsen är polisanmäld.

Advokatfirman har också utsatts för försök att med en falsk gmail-adress komma över privilegierade uppgifter mellan advokat och klient. Händelsen är polisanmäld.

Granskning Sverige har också i sina filmer hos Youtube och i inlägg på Twitter anklagat advokatfirman och dess medarbetare för att vara ”mentalsjuka” och vidare: ”DN, Expressen & Danowsky vill utrota fri journalistik”, ”Danowsky & Partners förklarar krig mot Granskning Sverige.


LÄS MER: Det här är nätverket Granskning Sverige


Peter Danowsky på Danowsky & Partners kommenterar:

– Advokatens uppgift är att på bästa sätt företräda sina klienter. Vi använder då juridiken och de rättsmedel som står till förfogande. Det är klart att detta inte alltid behagar motparterna, men det är lyckligtvis ovanligt att vi på det sätt som nu skett blir angripna i vår yrkesutövning.

– Ytterst är det en respektlöshet mot demokratin och rättsstaten. Angrepp mot advokater i deras yrkesutövning förekommer i totalitära system. Det är långt ifrån det vi har och vill ha i Sverige. Vårt rättssamhälle måste värja sig mot dessa destruktiva och obehagliga krafter, säger Peter Danowsky.


LÄS MER: Fabian Fjälling, 48, ringer för Granskning Sverige


Anne Ramberg, generalsekreterare för Advokatsamfundet.
Foto: JOHAN_JEPPSSON / JOHAN JEPPSSON EXPRESSEN

Anne Ramberg: Det är väldigt allvarligt

Anne Ramberg, generalsekreterare för Advokatsamfundet, säger:

– Tyvärr inträffar det att advokater i likhet med domare och åklagare utsätts för sånt här, och det är väldigt allvarligt, för det är hela grundvalen för den demokratiska rättsstaten.

– Det är bra att de polisanmäler, det rekommenderar vi alltid advokater att göra, säger Anne Ramberg.

Generalsekreteraren säger att hon inte har någon statistik på hur ofta det förekommer att advokater känner sig hotade. Men när hon frågat ledamöter är det en stor andel som upplever sig hotade i olika former på grund av de uppdrag de har. Något hon ser allvarligt på.

– Det är en otäck utveckling givetvis. Det kan man bara fördöma helt enkelt, säger Anne Ramberg.


LÄS MER: Hatet får företag att bojkotta Youtube


Granskning Sverige sprider högerpopulistisk främlingsfientlighet via Google-ägda Youtube, genom att lura sig till ”intervjuer” med politiker, journalister, opinionsbildare och nu även advokater.

I sina videor använder de också stulna bilder från bland andra Expressen och Dagens Nyheter. Båda tidningarna har via advokatbyrån Danowsky & Partners anmält Granskning Sverige till Google för brott mot upphovsrätten, då de använt sig av bilder illegalt.

Anna Wikland, Googles chef i Sverige.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Men Google har agerat endast i ett fåtal fall och i vissa fall endast med flera månaders fördröjning. Expressen har sökt Anna Wikland, Googles chef i Sverige, utan framgång. Men Google Sveriges kommunikationschef Farshad Shadloo, svarar Expressen i en skriftlig kommentar:

"Vi kommenterar inte specifika klipp eller kanaler. Rent generellt - innehåll som tydligt bryter mot upphovsrättslagen, innehåller företeelser som trakasserier eller uppmanar till våld mot individer eller grupper är oacceptabelt för oss. YouTube har tydliga policyer som definierar vad som är tillåtet på vår plattform. Ytterst har våra användare möjlighet att flagga innehåll. Visar det sig att innehållet bryter mot våra policyer eller lokal lagstiftning agerar vi."

Granskning Sverige har satt i system att trakassera bland annat journalister. Expressen har sökt Fabian Fjälling för en kommentar om Granskning Sveriges agerande.

Fabian Fjälling skriver i ett sms till Expressen om ”Expressen/DNS kriminella anmälningsattack mot Granskning Sverige”, men förklarar inte vad som skulle vara kriminellt och svarar inte på några andra frågor.

Thomas Mattsson: ”Förväntar mig att Google tar ansvar”

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson:

– Det är viktigt att komma ihåg att Granskning Sverige är ett högerextremt nätverk som sprider främlingsfientlig propaganda genom trakasserier av samhällsbärande yrkesgrupper. Det här är inte ”medborgarjournalistik”, och det här handlar inte om yttrandefrihet. Att dessutom ge sig på juridiska ombud, som tidningars advokater, är inte acceptabelt.

– Jag förväntar mig att Google tar ansvar för vilket material man länkar till från sin söktjänst och vad som får publiceras på Youtube. I dag är det, tyvärr, så att Google medverkar till att sprida också rent nazistiska budskap och jag tycker att det är orimligt att bolag som Google ska tjäna pengar på nazisters angrepp på det demokratiska samhället.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.