Nu riktas alltmer kritik mot att IT-jättarna inte tar tillräckligt ansvar för det som publiceras på deras plattformar.
Internet är en miljardindustri för amerikanska bolag som Facebook, Google, Twitter och även Wordpress.com som ägs av företaget Automattic.
Hatsajterna har ökat dramatiskt
Antalet konton och sidor på respektive plattformar är avgörande för hur mycket annonser de kan sälja – och därmed hur stor företagets vinst blir.
Samtidigt har mängden material som präglas av hat eller i vissa fall är brottsligt – och som de olika IT-jättarnas plattformar hjälper till att sprida – ökat dramatiskt.
Men trots att EU redan för två år sedan införde en uppförandekod som antogs av Facebook, Microsoft, Twitter och Youtube, och som innebär att klagomål ska granskas inom 24 timmar samt att innehåll som bryter mot lagen ska raderas, är det ofta svårt att få innehållet att försvinna.
LÄS MER: Hatlistan över judar nu borttagen från Google
Caroline Szyber, KD, riksdagsledamot och ordförande i civilutskottet, tror att vi kommer få en bredare politisk diskussion framöver om hur IT-jättarna hanterar hat och hot på nätet.
– En del hatpropaganda på senare tid har belyst frågan om hur mycket yttrandefrihet man ska ha. Ska den stå över allt även när något går över gränsen och är olagligt eller oetiskt, säger Szyber och tillägger:
– Vi vet att det finns väldigt mycket hat och hot ute på nätet, och det tar väldigt lång tid innan saker rensas och tas bort.
Hatlistan ligger kvar på Wordpress
Expressen har rapporterat om en antisemitisk hemsida där svenska judar listas med namn, bild och deras befattningar i samhället samt konspirationsteorier kring judendomen.
Google har nu stoppat listan från sökresultatet i Sverige. Men på plattformen Wordpress.com ligger listan fortfarande kvar.
Wordpress.com är en kommersiell bloggtjänst och ett innehållshanteringssystem. Användaren kan skapa en egen blogg gratis, men företaget tjänar pengar genom att sälja olika tilläggstjänster.
LÄS MER: Google kan inte smita från ansvar längre
Tjänsten bygger på mjukvaran Wordpress som är så kallad open source, eller öppen källkod - det vill säga tillgänglig att använda, läsa, modifiera och vidaredistribuera för den som vill.
Enligt företagets uppgifter är det 60 miljoner personer som valt Wordpress.com för sin blogg eller hemsida. Det blir stora pengar. En enklare tilläggstjänst för en webbsida kostar 30 kronor i månaden. För mer avancerade tjänster kan man få betala 250 kronor per månad.

Wordpress.com ägs av det amerikanska företaget Automattic, som grundades 2005 av entreprenören Matt Mullenweg. Automattic äger en lång rad varumärken inom IT förutom Wordpress.com.
Grundaren Mullenweg är företagets vd med säte i San Francisco i Kalifornien. Automattic har värderats till över en miljard dollar. Bland de större investerarna i bolaget finns bland andra The New York Times.
Expressen har sökt företrädare för Wordpress.com via mejl men inte fått något svar.
Stod med på hatlistan
Riksdagskvinnan Caroline Szyber fanns själv med på den antisemitiska listan och har agerat för att få bort sitt namn.
Nu uttalar hon sig dock generellt som lagstiftare och inte som enskild drabbad, poängterar hon.
Szyber menar att även företag som Wordpress.com bör avkrävas ansvar.
– Om det är väldigt många som gör anmälningar om kränkande innehåll så ska man ha ett ansvar även om man "bara tillhandahåller platsen".
Hon fortsätter:
– Samtidigt ska man inte ha en övertro på vad lagstiftaren kan göra. Det bästa är ju när man försöker hitta de här möjligheterna i självsanering samt lyhördhet i samband med anmälningar. Men i sista hand är det bara lagstiftning man har att ta till.

Kontot ligger kvar
Efter att Expressen och DN anmält högerextrema Granskning Sveriges Youtubekonto till ägaren Google, har Google stängt ner kanalen. Även Fabian Fjälling, en av de drivande personerna bakom Granskning Sverige, har fått sitt konto nedstängt.
Däremot ligger Fabian Fjällings konto på Twitter fortfarande kvar.

Ian Plunkett är talesperson på Twitter för bland annat Europa. Han skriver i ett mejl till Expressen att företaget av integritets- och sekretesskäl inte kommenterar enskilda konton.
Läs mer: Vi måste fortsätta sätta press på Google
"Vem som helst kan när som helst anmäla ett potentiellt brott mot Twitters regler. Anmälan kommer att ses över av vårt team som kommer att vidta lämpliga åtgärder."
Google har även tidigare stängt ned webbsajter med högerextremt innehåll. Ett aktuellt exempel är nynazistiska The daily stormer som skrev nedsättande om en kvinna som dödades i samband med Vit makt-kravallerna i Charlottesville i USA.
Webbsidan stoppades samma dag som man försökte registrera sitt domännamn hos Google. Samtidigt stängde man ned Daily stormers kanal på You tube, enligt Forbes.
Ny IT-lag införd i Tyskland
Samtidigt är det inte självklart hur situationen med hatiskt och brottsligt material på internet ska lösas.
I Tyskland infördes i år en ny lag som innebär att hatkommentarer på nätet ska raderas snarast möjligt, annars riskerar IT-bolaget som upplåter sin plattform att dömas till böter på upp till 500 miljoner kronor.
Läs mer: KU kan kalla Google till förhör
Men bara några dagar efter att lagen infördes startade en inflammerad debatt – där så väl nätaktivister och vänsterpartister som högerpopulister och journalistförbundet anklagar lagen för att skapa ”åsiktspoliser” och att yttrandefriheten undergrävs.