Vid 16.30-tiden på tisdagen hade Granskning Sveriges huvudkonto på Youtube försvunnit.Vid 16.30-tiden på tisdagen hade Granskning Sveriges huvudkonto på Youtube försvunnit.
Vid 16.30-tiden på tisdagen hade Granskning Sveriges huvudkonto på Youtube försvunnit.
Flera relaterade kanaler till Granskning Sverige är fortfarande tillgängliga.Flera relaterade kanaler till Granskning Sverige är fortfarande tillgängliga.
Flera relaterade kanaler till Granskning Sverige är fortfarande tillgängliga.

Google stänger ner Granskning Sveriges huvudkonto på Youtube

Publicerad

Efter Expressen och Dagens Nyheters anmälningar:

Nu agerar Google – och stänger ner Granskning Sveriges huvudkonto på Youtube.

Men fortfarande är flera relaterade kanaler tillgängliga.

– Målet är att stänga ner samtliga konton som gör olagligheter, säger Jeanette Gustafsdotter, vd på Tidningsutgivarna.

Expressen har i en rad artiklar redogjort för hur Google tillåter det högerextrema nätverket Granskning Sverige att – via videotjänsten Youtube – sprida trakasserier och upphovsrättsskyddat material. 

Både Expressen och Dagens Nyheter har via advokatbyrån Danowsky & Partners anmält Granskning Sverige till Google för brott mot upphovsrätten, då de använt sig av bilder illegalt.

 

LÄS MER: Det här är nätverket Granskning Sverige 

 

Google agerar mot Granskning Sverige

Efter Expressen och DN:s anmälningar väljer nu Google att ta bort Youtube-kanalen Granskning Sverige, vilket är nätverkets huvudkonto. Vid 16.30-tiden på tisdagen hade kontot försvunnit.

Google Sveriges kommunikationschef Farshad Shadloo bekräftar att Youtube har tagit bort Granskning Sverige-kontot.Foto: MARCIO JOSE SANCHEZ / AP TT NYHETSBYRÅN

Detta välkomnas av Jeanette Gustafsdotter, vd på Tidningsutgivarna (TU).

– Om det beror på de lagbrott vi har påpekat är det bara positivt och ett steg i rätt riktning, säger hon och fortsätter:

– Då har Google hörsammat svenska mediehus kritik och man har tagit sitt ansvar.

 

LÄS MER: Nazistvideo fick ligga kvar – trots två fällande domar 

 

Flera Youtube-konton finns kvar

Men flera andra konton i nätverket finns fortfarande kvar. Och Granskning Sverige har uppmanat sina följare att vända sig till andra kanaler som fortfarande ligger uppe.

I klippet uppmanar han alla lyssnare att fortsätta "prenumerera på andra medborgarjournalistiska Youtube-kanaler" – och tipsar om flera konton som fortfarande är tillgängliga.

Att Granskning Sveriges Youtubekonto stängs ner välkomnas av Tidningsutgivarnas vd Jeanette Gustafsdotter. ”Om det beror på de lagbrott vi har påpekat är det bara positivt och ett steg i rätt riktning”, säger hon.Foto: JONAS HELLSÉN / PRESSBILD

– Målet är att stänga ner samtliga konton som gör olagligheter, till exempel sprider olaga hot eller upphovsrättsskyddat material. Men det här är ändå ett steg i rätt riktning, säger Jeanette Gustafsdotter om att flera konton fortfarande finns kvar.

 

LÄS MER: Flera faktafel i Granskning Sveriges Youtube-filmer 

 

Fabian Fjällings svar

Expressen har sökt Fabian Fjälling för en kommentar om Granskning Sveriges agerande.

Han skriver i ett sms till Expressen om ”Expressen/DNS kriminella anmälningsattack mot Granskning Sverige”  – men förklarar inte vad som skulle vara kriminellt och svarar inte på några andra frågor.

Enligt Jeanette Gustafsdotter är det ännu för tidigt att dra några slutsatser om Googles agerande.

– Men detta är det bästa sättet att hantera olagligheter. Det blir en form av självreglering i stället för att man går in med lagstiftning, säger hon.

 

LÄS MER: Morgan Johanssons svar: ”Om någon begår brott ska det polisanmälas” 

 

Tidningsutgivarnas uppmaning till Google

– Vi tror på ett självreglerande system, det är det bästa för pressfrihet. Och det här är ett steg i rätt riktning.

Jeanette Gustafsdotter hoppas nu att distributionsplattformarna tar ett större ansvar.

– Så att detta inte bara är ett tillfälligt beslut. Vi vill att Google gör en ordentlig översyn över hur man arbetar och tar ansvar.

Expressen har sökt Google för en kommentar. Google Sveriges kommunikationschef Farshad Shadloo bekräftar att Youtube har tagit bort Granskning Sverige-kontot och hänvisar till förklaringen på plattformen:

"Det här kontot har upphört eftersom vi har tagit emot klagomål från tredje part om upphovsrättsintrång angående material användaren postat".

I övrigt vill inte Google svara på frågor.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag