Googles besked till Robin Enander.Googles besked till Robin Enander.
Googles besked till Robin Enander.
Robin Enander, juridikstudent och aktiv i den ideella föreningen Juridikfronten, är juridiskt ombud för 27 svenska judar som är med på den antisemitiska listan. Foto: PrivatRobin Enander, juridikstudent och aktiv i den ideella föreningen Juridikfronten, är juridiskt ombud för 27 svenska judar som är med på den antisemitiska listan. Foto: Privat
Robin Enander, juridikstudent och aktiv i den ideella föreningen Juridikfronten, är juridiskt ombud för 27 svenska judar som är med på den antisemitiska listan. Foto: Privat
Google börjar nu backa. Foto: MARK LENNIHAN / AP / TTGoogle börjar nu backa. Foto: MARK LENNIHAN / AP / TT
Google börjar nu backa. Foto: MARK LENNIHAN / AP / TT
Journalisten Willy Silberstein. Foto: CHRISTER WAHLGRENJournalisten Willy Silberstein. Foto: CHRISTER WAHLGREN
Journalisten Willy Silberstein. Foto: CHRISTER WAHLGREN

Google börjar backa efter kritik mot hatlista

Publicerad

Journalisten Willy Silberstein, chefredaktören Helle Klein och förre TV4-vd:n Jan Scherman är några svenska judar som finns med på en antisemitisk lista på nätet.

Deras juridiska ombud har i över en månads tid anmält listan till Google för att den inte ska synas i sökresultatet på deras namn.

Först nu – efter Expressens och DN:s granskningar – börjar Google backa och lovar att man ska ta bort 24 personer på listan från sina sökresultat. 

Tidigare under fredagen kallade Sveriges Annonsörer till krismöte med Google. Och Svenska kommittén mot antisemitism liknar listan med nazisternas.

Expressens granskning har visat att Google och Youtube tillåter och underlättar antisemitiska föreställningar på sina plattformar.

På en antisemitisk hemsida listas svenska judar med namn, bild och deras befattningar i samhället samt konspirationsteorier kring judendomen.

27 svenska judar på listan har via sitt juridiska ombud, Robin Enander, krävt att hemsidan inte ska synas i Googles sökresultat när man googlar deras namn. Bland dem finns finansmannen Gabriel Urwitz, journalisten Willy Silberstein, chefredaktören Helle Klein och förre TV4-vd:n Jan Scherman. 

Skälet till deras anmälan:

– Det är antisemitisk propaganda, säger Robin Enander, juridikstudent och aktiv i den ideella föreningen Juridikfronten.

Google har tidigare sagt nej i flera fall

I sina anmälningar till Google skriver han att hemsidan bryter mot upphovsrätten genom att publicera bild på personerna och präglas av antisemitiska konspirationsteorier och därmed borde bryta mot Googles användarvillkor. 

Robin Enander hade tidigare fått svar i tio fall, där Google tagit bort en person från sökresultatet men nekat de andra nio. I veckan skickade han in en ny begäran för de nio samt andra klienter, totalt 26 personer. I går eftermiddag fick han svaret: För ytterligare 24 personer tas listan bort från Google när man söker på deras namn. Övriga två gick i går enligt Google inte att hitta på listan via sökmotorn.

”I enlighet med din begäran har Google LLC nu påbörjat arbetet med att blockera följande webbadresser från den europeiska versionen av Googles sökresultat för sökfrågor som gäller din klients namn: NN”, skriver Google i beslutet.

– Jag tycker att det är bra att Google har omprövat det här och jag förmodar att det finns ett samband med Expressens granskning och att Google har omvärderat sitt beslut, säger Robin Enander.

– Google måste skärpa sig i grunden och börja inse sitt ansvar. Det är inte rimligt att vi som sätts upp på en sån här lista ska pressa på, säger Willy Silberstein, tidigare ordförande i Svenska kommittén mot antisemitism, ett av de namn på listan som Google ska ta bort från sökresultatet.

– Nu när trycket, genom framför allt Expressens avslöjanden, leder till massiv kritik så riskeras affären och då reagerar man, säger en annan, förre TV4-vd:n Jan Scherman.

Google har inte tagit bort hemsidan

Google har dock nekat till att ta bort själva sajten från sitt sökresultat. Googles motivering är att den anmälda sajten relaterar till personernas yrkesliv och ”därför är av allmänhetens intresse”.

”Enskilda individer kan begära avindexering av sökresultat enligt europeisk dataskyddslagstiftning. Vi ger också personer möjlighet att göra sådan begäran å andras vägnar så länge dessa har juridisk behörighet”, skriver Googles presschef Farshad Shadloo i ett sms.

På lördagen utvecklar han i ett mejl:

”Vi håller verkligen med om att detta är stötande innehåll, och inte den sortens resultat de flesta människor skulle vilja se. Men WordPress-bloggen i fråga, hur motbjudande den än är, framstår ej att vara olaglig enligt svensk lag. Om en domstol skulle slå fast att den är olaglig, skulle vi självklart ta bort den direkt från våra sökresultat. De senaste åren har vi gjort förbättringar till vårt system så att vi kan visa mer autentiska och kvalitativa resultat för söksträngar som potentiellt kan leda till problematiskt innehåll. Dessa system finns inte tillgängliga på svenska än, men vi har gjort det till en hög prioritet för våra team att rulla ut den svenska versionen så snart vi kan.”

Robin Enander anmälde i december även sajten till det företag som den ligger på. I veckan gjorde han en ny anmälan.

Google har sålt annonser 

Under gårdagen avslöjade Dagens Nyheter att Google vid upprepade tillfällen sålt annonser och på så vis tjänat pengar på sidan. Enligt tidningen har annonsörerna inte känt till sammanhanget och är upprörda. 

Under gårdagen gick Svenska kommittén mot antisemitism ut i ett officiellt yttrande:  

”Att Google vill förknippas med den typ av listor som nazisterna använde sig av för att leta upp judar före och under andra världskriget är lika obegripligt som motbjudande. Google har tillsammans med Facebook, Twitter och Microsoft i ett avtal med EU förbundit sig att motverka rasism och behandla varje klagomål som gäller rasistiskt innehåll inom 24 timmar och snabbt ta bort detta innehåll om det strider mot lagen i det aktuella landet.” 

Kommitténs ordförande Svante Weyler berättar att de tidigare agerat mot Adlibris och Bokus när de sålt den ökända antisemitiska hatskriften "Sions vises protokoll".

– När vi påpekat det för dem har de direkt tagit bort den. De agerar och det gör inte Google. De vill till varje pris undvika att ta ställning till vad en sådan här lista har för betydelse och möjlig effekt, säger han.

Branschorganisationen Sveriges Annonsörer kallar till sig Google för ett snabbinkallat möte.

– Det är givetvis inte bra. Som annonsör är det självklart att man vill annonsera på säkra platser, säger Tero Marjamäki, presschef.

 

Detta har hänt

Google hjälper till att sprida material som präglas av hat eller som till och med kan innehålla brottslighet. Youtube, som ägs av Google, har spridit en video där politikern Bo Nilsson från nazistiska NMR bär en symbol från Nazityskland och på Google går det enkelt att söka fram en antisemitisk lista över offentliga personer av judisk härkomst bland annat. 

Expressen och DN gör flera anmälningar till Google via advokatbyrån Danowsky & Partners om olagligt material som sprids på deras plattformar. Några av videorna tas bort, medan andra tillåts ligga kvar. 

Med start måndag den 4 mars börjar Expressen och DN publicera artiklar som uppmärksammar det potentiellt olagliga material som fortfarande inte tagits bort från Youtube och Google.

Efter att ha sökt ansvariga på Google i flera dagar utan att få några utförliga kommentarer, ställer Sverigechefen Anna Wiklund slutligen upp på en kortare intervju med Expressen och DN utanför ett panelsamtal i Stockholm.

Fabian Fjälling meddelar att han hoppar av Granskning Sverige och slutar göra Youtubevideos för nätverket Granskning Sverige. Anledningen han uppger är att han och hans familj mottagit hot.

Google fortsätter att stänga Youtubekanaler och plocka ner videos. Under fredagen meddelar Google att de ska ta bort hatlistan på 24 svenska judars namn från sökresultaten. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag