Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Goda gärningar smittar - nu startar Expressen.se snäll-kampanj

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Stefan Einhorn gillar Expressen.se:s kampanj "Snälla Sverige".
Foto: IBL JUPITER/SCANPIX

Allt fler svenskar ägnar sig åt välgörenhet. Och goda gärningar smittar. 

Därför startar Expressen.se nu kampanjen Snälla Sverige. 

- Undersökningar visar att om du gör en god gärning för en annan människa så ökar chansen att den ska göra en god gärning för dig, säger professor Stefan Einhorn som skrivit boken "Konsten att vara snäll".

Lågkonjunkturen härjar och varslen duggar. Samtidigt kommer positiva nyheter om att allt fler svenskarskänker pengar till välgörenhet och att intresset för volontärarbete ökar. Man ger helt enkelt av sin tid till någon annan.

 - Vi ser att intresset ökar hela tiden, framför allt bland unga. 70 procent av de kontakter vi förmedlar är till personer mellan 18 och 35 år, säger Amelie Silfverstolpe, grundare av Volontärbyrån, som förmedlar kontakt mellan volontärer och ideella organisationer på internet. 

Vill bidra

 Hon tror att många svenskar ser sitt ideella engagemang som en livsstil. 

 - Man vill bidra och hjälpa andra i samhället, men det handlar också om den egna identiteten. Man vill visa vem man vill vara som person. Våra undersökningar visar att många beskriver att de upplever att de får mer än vad de ger. Att de har roligt samt lär sig om livet och av andra människor. 

 Så är det nämligen: Goda gärningar sprider sig, menar Stefan Einhorn, professor på Karolinska institutet och författare till boken ”Konsten att vara snäll”. 

 – Man får en spridningseffekt av en god gärning. Det kan man formulera som att det smittar, säger han.

"Bra initiativ"

 Därför startar Expressen.se nu kampanjen Snälla Sverige, där vi kommer att skriva om människor som på olika sätt är just snälla.

 Det gillar Stefan Einhorn som svarar enligt eget recept – med beröm. 

 – Det var ett bra initiativ. Att man lyfter fram det som är gott. All heder åt er, säger Stefan Einhorn.

"Överlevnadsinstinkt"

 Enligt honom är spridningen av snällhet sammankopplad med evolutionen. Mänskligheten har helt enkelt tjänat på att behandla sin nästa väl.

 – Det är en basal överlevnadsinstinkt. På samma sätt som evolutionen har selekterat fram stora hjärnor som vi kan kommunicera med så har evolutionen selekterat fram förmågan att göra goda gärningar och få goda gärningar i retur. Det gagnar mänsklighetens överlevnad, säger Stefan Einhorn.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.