Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Glupskt svart hål observerat på rekordavstånd

Foto: European Organisation for Astronomical R / European Southern Observatory

Astronomer har lyckats fånga hur ett svart hål först slukar en stjärna och sedan kastar ut resterna i en jetstråle. 

Fenomenet är det mest avlägsna i sitt slag som har observerats.

Då jetstrålen pekade i riktning mot jorden var det även första gången som fenomenet kunde observeras i synligt ljus, meddelar Europeiska sydobservatoriet (Eso) i ett pressmeddelande. Tidigare har observationer bara gjorts med gamma- eller röntgenteleskop.

En stjärna som kommer för nära ett svart hål slits sönder. Runt en procent av de här händelserna ger upphov till att en jetstråle av plasma och strålning slår ut ur det svarta hålets poler.

Fysikern och svarta hål-pionjären John Wheeler lanserade 1971 begreppet ”jet-TDE”. Han liknade det vid en tandkrämstub som kläms åt i mitten och sprutar ut material i båda ändarna. Det är det som nu observerats.

– Vi har bara sett en handfull av dessa jet-TDE:s som fortsätter att vara exotiska och svårförståeliga fenomen, säger Nial Tanvir vid Leicesters universitet i Storbritannien.

Objektet – kallat AT2022cmc – upptäcktes i februari i år av ett kartläggningsteleskop. Data från Esos jätteteleskop VLT (Very Large Telescope) kunde sedan användas för att räkna ut att det är det mest avlägsna fenomenet av sitt slag som har observerats.

Ljuset sändes ut när universum var ungefär en tredjedel av sin nuvarande ålder.

Forskningsresultaten publiceras i tidskriften Nature.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.