Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Glenn om sista tiden med frun Terese Alvén: ”Hon hade så ont”

Terese Alvén dog i äggstockscancer.
Terese Alvén dör den 11 juni, med vänner och familj omkring sig. Foto: Jane (&) Haglund Photography, www.janehaglund.se
Terese Alvén, med maken Glenn och dottern Tilde. Foto: Jane (&) Haglund Photography, www.janehaglund.se

Terese Alvén, 37, älskade att vara gravid.

Familjen skulle få en femte medlem – i stället dog både hon och barnet.

Hälsobloggaren var i höjden av livet när hon drabbades av den cancer som skulle komma att ta hennes liv.

Det är en fredag i juni när läkaren kommer in i Terese Alvéns rum. De pratar öppet och länge, ett ärligt samtal.

– Då har läkaren sagt det att bara så vi är på det klara med det så kommer du att dö.

I rummet finns hennes vänner, men maken Glenn är hemma med barnen. När de kommer tillbaka dagen efter är Tereses rum fullt. Mamma, pappa, brodern och hans fru är där. Men Terese vill prata med sin make i enrum.

– Jag förstod ganska snart att nu är det inte som vanligt, säger Glenn Boström.

Han fortsätter:

– Då sa hon det att Glenn, det här funkar inte längre. Det måste få ett slut. Så jag frågade om jag skulle fråga läkaren om hon kunde få sova den sista tiden, och det ville hon.

En månad senare står Glenn i köket och kokar kaffe när vännen Jane Haglund dyker upp. Hon knackar först på fönstret, småpratar med Glenn och går fram till kontoret som vetter ut mot trädgården.

Huset i Spånga är ljust, öppet och noggrant städat. Men just vid kontorshörnan står kassar fyllda till bredden med kläder.

Det är plagg som tvåbarnsmamman och hälsoinfluencern Terese Alvén har samlat ihop till fotograferingen inför sin bok som kommer i höst.

Om hon var vid liv hade hon vetat exakt vad som skulle användas, vad Jane skulle fota.

– Det blir mycket svårare nu, på flera sätt, säger Jane.

”Vi har växeldragit”

Sonen Charles, 8, leker med en kompis i källaren, medan Tilde, 6, springer fram och tillbaka mellan cykeln, studsmattan och hemmagymmet. Där brukade hon och Terese springa på rullband eller dansa tillsammans till olika Disneylåtar, berättar Glenn.

– Näää!, flikar Tilde in. Det var mamma som dansade, jag bara sjöng.

Terese byggde sin karriär på rörelse. Hälsobloggen ”Spark i baken” som hon drev i 12 år förespråkade träningsglädje och motion för alla åldrar – utan hets eller skeva kroppsideal. 

Hon som hade gått igenom en ätstörning visste vilka tankar som kunde spöka, men också att det fanns styrka och lycka att finna på andra sidan. Hennes böcker, podd och föreläsningar, och volontärarbete inspirerade många till en sund syn på kropp och tankar.

– Det fanns aldrig krav i Terese träning, utan hon älskade bara att röra på sig. Hon ville känna att hon hade kontroll över kroppen, säger Glenn.

Själv tränar han också, han springer och dömer innebandy på proffsnivå. Samtidigt minns han hur Terese alltid brukade vara snabbast när de försökte springa tillsammans. Han sackade alltid efter – förutom den där sista gången när de sprang Chicago Marathon.

Den gången gick det i stället trögt för Terese. Det är Glenn som får peppa på, som säger ”bara en mil till”. Så fortsätter det fram tills tremilssträcket, när Glenn är dödstrött och Terese får en runners high. 

– Då är det hon som får energi och får dra mig den sista biten, säger han och fortsätter:

– Det var väldigt fint att vi växeldrog då. Under den resa som sedan blev hennes sjukdom har vi liksom fortsatt att göra det, vi har växeldragit.

Terese Alven tillsammans med sin man Glenn Boström. Foto: Privat

Terese blir gravid

Det nattsvarta börjar i december. 

Bara en månad tidigare har Terese blivit gravid igen. Familjen ska välkomna ett nytt tillskott som skulle få heta Theodore.

Men den här gången var något fel. 

Redan i vecka åtta ser Terese ut att vara i vecka 20. När hon sedan drabbas av en kraftig smärta i magen åker de till akuten, där läkarna hittar en cysta, som varken är god- eller elakartad.

– Men operationen går bra och läkarna säger att allt ser jättefint ut. De hade tagit prover och även barnet hade klarat sig jättebra, säger Glenn.

Enligt läkarna gör det inget att hon missar sitt KUB-test på grund av ingreppet. Hon är ju så ung och frisk.

Men det som ingen vet då är att man två månader senare, under det rutinmässiga ultraljudet i vecka 19, ska hitta avvikelser. Komplikationer som gör att Terese och Glenn tvingas avsluta graviditeten.

Terese med sonen Charles, 8, och Tilde, 6. Foto: Privat
Terese hade gått igenom en ätstörning och föreläste om sina erfarenheter. Hon arbetade också som volontär vid Frisk & Fri, Riksföreningen mot ätstörningar.Foto: Jane (&) Haglund Photography, www.janehaglund.se

”Hon hade så ont”

För Terese går såret djupare än ärret efter operationen. På sin blogg skriver hon ett långt inlägg om saknaden och ångern över att Theodore aldrig fick leva. 

Sedan tar det bara några veckor innan en till cysta upptäcks på den vänstra äggstocken.

– Hon hade så ont och var så frustrerad över att kroppen inte lydde, säger Jane Haglund.

Hemma i Spånga blir Tereses snabbt sämre. En kväll när Glenn och Terese ser på en romantisk komedi i sängen går det knappt att skratta – trots att hon verkligen vill.

Hälsoinfluencern och tvåbarnsmamman Terese Alvén dog den 11 juni.

– Jag minns att jag skrattade så att jag fick ont i kroppen, jag kan inte minnas senaste gången jag skrattade så mycket. Och Terese, hon hade ju så ont men hon ville skratta så hon liksom skrattade och grät samtidigt, säger Glenn.

Den 26 april – tre dagar innan fotograferingen för boken – läggs Terese in akut på Danderyds sjukhus. Därefter kommer hon att flyttas till Karolinska universitetssjukhuset och sedan Stockholms sjukhem.

Läkarna har diagnostiserat äggstockscancer som kommer att ta hennes liv.

Terese byggde sin karriär på rörelse. I 12 år drev hon bloggen ”Spark i baken”. Foto: Jane (&) Haglund Photography, www.janehaglund.se
Terese förespråkade träningsglädje och motion för alla åldrar – utan hets eller skeva kroppsideal. Foto: Fotograf: Jane Haglund

Drabbades av äggstockscancer

Någonstans i allt som händer startas en insamling hos Cancerfonden i Tereses namn. Men Terese blir allt sämre. Orken försvinner och hon sover igenom besök från vänner och familj. 

Under den sista tiden pratar hon och Glenn inte om döden, men de pratar om hur hon vill att barnen ska uppfostras, hur hon vill att deras framtid ska se ut.

De säger farväl.

Terese Alvén sövs under sina sista dagar i livet och för Glenn känns det som ett värdigt avslut.

– Det blev väldigt fint eftersom det blev ett tydligt avslut. Alla andra gånger när man lämnade Terese så sa man att vi ses i morgon, men nu blev det verkligen ett hej då.

Den 11 juni dör Terese med familj och vänner omkring sig. Knappt en månad senare begravs hon vid Spånga kyrka, dit alla som följt Terese och alla som känt och älskat henne är välkomna.

Den 8 juli har det gått tre dagar sedan ceremonin. Glenn och barnen är hemma och Jane har just hämtat kassarna för att kunna fota till boken som ändå blir av.

För familjen väntar en sommar av lugn.

– Det blir skönt att bara umgås utan några krav eller måsten. Sedan får vi se hur det blir till hösten.

Terese Alvén sövdes under sina sista dagar i livet

Terese Alvén kämpade för rörelseglädje

Terese Alvén var en prisad hälsobloggare, influencer, personlig tränare och kostrådgivare.

 

Hennes fokus handlade i stort om att göra träning till något som både är roligt, viktigt och stärkande – för såväl kropp som själ. Bland annat skrev hon om hur man kommer i gång med träning efter ett stillasittande liv och hur barn och vuxna kan hitta träningsglädje tillsammans. Hon skrev om hur man ökar sin självkänsla och minskar känslan av press och krav i vardagen. Hon skrev också om ätstörningar och olika sätt att ta sig bort från sjukdomarnas destruktiva tankar. Som en del av det arbetet arbetade Terese som volontär vid Riksföreningen mot ätstörningar, Frisk & Fri.

 

Terese Alvéns blogg ”Spark i baken” startades 2007. Senare bytte bloggen namn till ”Terese Alvén – Rörelseglädje för alla”. Under 2018 drev Terese Alvén också podden ”Rörelseglädje” tillsammans med Anna Lissjanis. 

 

Från 2013-2016 publicerade Terese Alvén fyra böcker: 

”Viktig- från matmissbrukare till träningsförebild”, ”Träna tillsammans med familjen”, ”Träna tillsammans med Tia” och ”Jätteviktig – att må bra efter en ätstörning”.

 

Terese Alvéns femte bok, med foto av Jane Haglund, kommer att publiceras i höst.

ÄGGSTOCKSCANCER

Cirka 700 kvinnor i Sverige drabbas varje år av äggstockscancer, eller ovarialcancer som sjukdomen också kallas. De flesta som insjuknar är mellan 40 och 70 år.

Det är den näst vanligaste gynekologiska cancerformen efter livmoderkroppscancer.

Sjukdomen har ett smygande förlopp och ger sällan några tydliga symptom, vilket kan göra den svår att upptäcka.

Äggstockscancer behandlas vanligen med kirurgi efterföljt av cytostatika.

Allt fler kvinnor blir framgångsrikt behandlade och återvänder till normala liv tack vare förbättrade behandlingsmetoder.

Prognosen är sämre om cancern är spridd till andra organ.

Även vid en mer avancerad sjukdom går det ofta att hålla den under kontroll under en längre tid.

 

Källa: Cancerfonden