Börserna stiger efter Berlusconis besked om avgång. Foto: Andrew Medichini/AP
Börserna stiger efter Berlusconis besked om avgång. Foto: Andrew Medichini/AP

Glädjeskutt på börserna efter Berlusconis besked

Publicerad
Uppdaterad
Asiens börser tog ett glädjeskutt efter beskedet om Silvio Berlusconis avgång.
Den italienska premiärministern har setts som ett hinder för nödvändiga ekonomiska reformer.
Italien har varit i investerarnas fokus den här veckan. Oron har varit stor för att landet inte ska genomföra de reformer som anses nödvändiga för att inte även Italien ska sjunka ner i en än djupare skudlkris.

Hinder

Många har sett premiärminister Silvio Berlusconi som ett hinder för dessa reformer och till skillnad från Grekland, Portugal och Irland – som samtliga fått ekonomisk hjälp – är Italiens ekonomi för stor och landet för skuldsatt för att kunna räddas av resten av Europa.

Reagerar positivt

Så beskedet sent i går kväll att Berlusconi avgår efter att parlamentet godkänt de reformer som EU kräver har fått marknaden att reagera positivt. Samtliga asiatiska börser stiger i den tidiga handeln. Tokyobörsen stängde på drygt en procent upp och I Australien visades liknande siffror. Även Sydkoreas börs steg.
Hong Kong har gått upp nära två procent. Även börserna i Singapore, Kina, Malaysia och Filippinerna stiger. Börserna i New York vände uppåt i går kväll efter Berlusconis besked. Tidigare hade börserna sjunkit då premiärministern vann förtroendeomröstningen i parlamentet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag