Mio med sin mamma Jenny Simic efter beskedet att han får vara pepparkaksgubbe. Foto: Richard Ström /Expressen
Mio med sin mamma Jenny Simic efter beskedet att han får vara pepparkaksgubbe. Foto: Richard Ström /Expressen

Glädjen: Mio får vara pepparkaksgubbe

Publicerad

Berättelsen om 10-årige Mio Karlsson som inte fick vara pepparkaksgubbe har spridit sig som en löpeld på sociala medier.

Men skolan säger att det rör sig om ett missförstånd. Och att Mio Karlsson visst ska få vara pepparkaksgubbe.

– Visst får han vara pepparkaksgubbe, självklart, säger Margaretha Zetterlund, verksamhetschef på barn- och utbildningskontoret i Laxå kommun.

Senare under söndagen ryckte Expressen ut med en pepparkakskostym till Mio som blev överlycklig av beskedet och Expressens gåva.

Tioårige Mio Karlsson från Laxå ville som vanligt vara pepparkaksgubbe i Kanalskolans luciatåg. Men i fredags kom beskedet från läraren: Ingen kommer att få vara pepparkaksgubbe i år.

– När vi skulle fråga om vem som var vad, då sa hon att vi inte fick vara pepparkaksgubbar, säger Mio Karlsson till Expressen.se.

Tioåringens mamma, Jenny Simic, kunde inte tro sina öron och ringde upp läraren.

– Då hade de tagit bort pepparkaksgubben, eftersom det kan finnas någon som kan bli stött. Då sa jag till henne att okej, då kommer inte min son att få delta, för vi stöder inget Ku Klux Klan-tåg. De kommer in med strutar på huvudet och ska bränna upp lucia. Ska vi inte baka lussekatter hemma, för då kan djurvänner ta illa upp? Jag blir så förbannad, säger Jenny Simic.

Historien spred sig snabbt

Nerikes Allehanda uppmärksammade fallet. Berättelsen om förbudet mot pepparkaksgubbar har spridit sig som en löpeld på sociala medier under söndagsförmiddagen.

Men när Expressen.se når Margaretha Zetterlund, verksamhetschef för barn- och utbildningskontoret på Laxå Kommun, säger hon att det aldrig varit frågan om något förbud. I själva verket handlade det om att lärarna ihop med barnen kommit överens om vilka sånger som skulle finnas i luciatablån, och att pepparkakssången inte fanns med.

– När barnen bestämt vilka sånger de ska sjunga, så innefattades inte pepparkaksgubbesången, och då har läraren sagt att då har vi inga pepparkaksgubbar, säger Margaretha Zetterlund.

Får vara pepparkaksgubbe

Expressen.se kan nu meddela att det går bra att vara pepparkaksgubbe på Kanalskolans luciatåg.

– Visst får han vara pepparkaksgubbe, självklart, säger Margaretha Zetterlund.

Expressen.se blir först med att ge Mio Karlsson beskedet.

– Det är bra, nu får man i alla fall vara pepparkaksgubbe. Det finns mer att välja på, säger Mio Karlsson.

 

 

 

 

Erik Paulsson Rönnbäck

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag