Glädjen: Mio får vara pepparkaksgubbe

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Mio med sin mamma Jenny Simic efter beskedet att han får vara pepparkaksgubbe.
Foto: Richard Ström /Expressen

Berättelsen om 10-årige Mio Karlsson som inte fick vara pepparkaksgubbe har spridit sig som en löpeld på sociala medier.

Men skolan säger att det rör sig om ett missförstånd. Och att Mio Karlsson visst ska få vara pepparkaksgubbe.

– Visst får han vara pepparkaksgubbe, självklart, säger Margaretha Zetterlund, verksamhetschef på barn- och utbildningskontoret i Laxå kommun.

Senare under söndagen ryckte Expressen ut med en pepparkakskostym till Mio som blev överlycklig av beskedet och Expressens gåva.

Tioårige Mio Karlsson från Laxå ville som vanligt vara pepparkaksgubbe i Kanalskolans luciatåg. Men i fredags kom beskedet från läraren: Ingen kommer att få vara pepparkaksgubbe i år.

– När vi skulle fråga om vem som var vad, då sa hon att vi inte fick vara pepparkaksgubbar, säger Mio Karlsson till Expressen.se.

Tioåringens mamma, Jenny Simic, kunde inte tro sina öron och ringde upp läraren.

– Då hade de tagit bort pepparkaksgubben, eftersom det kan finnas någon som kan bli stött. Då sa jag till henne att okej, då kommer inte min son att få delta, för vi stöder inget Ku Klux Klan-tåg. De kommer in med strutar på huvudet och ska bränna upp lucia. Ska vi inte baka lussekatter hemma, för då kan djurvänner ta illa upp? Jag blir så förbannad, säger Jenny Simic.

Historien spred sig snabbt

Nerikes Allehanda uppmärksammade fallet. Berättelsen om förbudet mot pepparkaksgubbar har spridit sig som en löpeld på sociala medier under söndagsförmiddagen.

Men när Expressen.se når Margaretha Zetterlund, verksamhetschef för barn- och utbildningskontoret på Laxå Kommun, säger hon att det aldrig varit frågan om något förbud. I själva verket handlade det om att lärarna ihop med barnen kommit överens om vilka sånger som skulle finnas i luciatablån, och att pepparkakssången inte fanns med.

– När barnen bestämt vilka sånger de ska sjunga, så innefattades inte pepparkaksgubbesången, och då har läraren sagt att då har vi inga pepparkaksgubbar, säger Margaretha Zetterlund.

Får vara pepparkaksgubbe

Expressen.se kan nu meddela att det går bra att vara pepparkaksgubbe på Kanalskolans luciatåg.

– Visst får han vara pepparkaksgubbe, självklart, säger Margaretha Zetterlund.

Expressen.se blir först med att ge Mio Karlsson beskedet.

– Det är bra, nu får man i alla fall vara pepparkaksgubbe. Det finns mer att välja på, säger Mio Karlsson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.