Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Glädjen i smittotoppen – på väg ut ur pandemin

Professor i virologi menar corona kan bli ett säsongsvirus.
Tove Fall, epidemiologiprofessor vid Uppsala universitet, varnar för att immuniteten mot covid-19 inte är livslång.
Foto: Mikael Wallerstedt / Mikael Wallerstedt
Magnus Gisslén, tror att de flesta svenskar kommer bli immuna mot covid-19 under våren tack vare vaccin och omikroninfektion.
Foto: Göteborgs universitet
Kan flockimmunitet bli verklighet i Sverige till våren? Ja, säger experter.
Foto: Henrik isaksson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Danmark gav på tisdagen besked om att man räknar med flockimmunitet inom de närmsta veckorna. 

Omikronvågen i kombination med hög vaccinationstäckning kommer småningom leda till flockimmunitet också i Sverige, tror Magnus Gisslén, professor i infektionssjukdomar på Sahlgrenska akademin. 

– Vi går mot ljusare tider utan tvekan. Sedan kan det säkert komma små krusningar och vågor.

På den danska motsvarigheten till Folkhälsomyndigheten räknar man med flockimmunitet ”inom de närmsta veckorna”. 

En hög vaccinationstäckning i kombination med höga smittotal och att vaccinerade blir smittade, sägs vara skälet. 

I Sverige har Folkhälsomyndigheten aviserat om en väntad smittotopp i slutet av januari – med i värsta fall 69 000 fall om dagen. 

Professor: Kan nå flockimmunitet snart 

Men därefter kan samma sak ske i Sverige. 

Magnus Gisslén, professor i infektionssjukdomar på Sahlgrenska akademin och överläkare på infektionskliniken på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, tror att det är en tidsfråga innan pandemin ebbar ut i Sverige. 

– Att vi har en så hög vaccinationstäckning och att så många kommer få omikron är ett viktigt steg, ut ur pandemin, och mot att vi närmar oss en endemisk situation. Viruset cirkulerar och vi kan smittas emellanåt men de allra flesta blir inte allvarligt sjuka, säger han. 

Gisslén varnar dock för en viss ”begreppsförvirring” vad gäller flockimmunitet. 

– Ibland menar man att infektionen försvinner när det finns en flockimmunitet, men när det gäller covid-19 kommer sannolikt inte infektionen försvinna. Det man då menar med flockimmunitet är att tillräckligt många har en immunitet som gör att man inte blir svårt sjuk och att allvarlig sjukdom minskar.

Gisslén tror att Sverige kommer se en snabbt minskande smittspridning inom två till tre veckor, då vi ligger några veckor efter Danmark vad gäller smittspridningen. Vartefter vädret blir varmare hjälper även det till med att minska spridningen. 

– Till stor del kan vi tacka de väldigt effektiva och ofarliga vacciner som vi har nu, annars hade läget varit ett helt annat. Vi går mot ljusare tider utan tvekan, sedan kan det säkert komma små krusningar och små vågor. Men det värsta tror jag ligger bakom oss.

”Immuniteten är inte konstant” 

Tove Fall, professor i molekylär epidemiologi vid Uppsala universitet, är inte fullt lika hoppfull inför flockimmunitet som Gisslén.

– Det man inte ska glömma bort är hur länge immuniteten varar. Det kan vara att vi får immunitet som hjälper oss under våren, sen kommer sommaren och då vet vi att viruset sprids mindre. Då är frågan vad som händer nästa höst. Man ska inte tänka ”nu kom vi i mål, nu är det slut”.

Enligt Fall finns också risken att ytterligare varianter uppkommer som vaccinet inte biter på, eller att tidigare immunitet inte räcker till. 

– Immuniteten är inte konstant, den är inte binär så att antingen är du helt immun eller så är du helt mottaglig. De flesta ligger någonstans däremellan. När man väl når nån slags nivå av antal immuna är det inte heller en försäkring för all framtid, säger hon. 

För att följa utvecklingen är två faktorer extra viktiga enligt Tove Fall: smittövervakning och hur sjukdomen ter sig. För tillfället är det dessutom svårt att övervaka smittspridningen, då flera regioner nu prioriterar patienter och vård- och omsorgspersonal. 

Folkhälsomyndigheten: Då har vi uppnått flockimmunitet

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.