Våren är på gång! Foto: ColourboxVåren är på gång! Foto: Colourbox

Våren är på gång!

 Foto: Colourbox
Johan Groth, vd på StormGeo. Foto: Ylwa YngvessonJohan Groth, vd på StormGeo. Foto: Ylwa Yngvesson
Johan Groth, vd på StormGeo. Foto: Ylwa Yngvesson

Glädjebeskedet:
Våren är på väg

Publicerad

Om du är en av dem som väntar på att våren och värmen behöver du inte vänta mycket längre.

I alla fall om du bor i söder, i Kalmarområdet kan temperaturen nå upp till åtta plusgrader kommande vecka.

– I början av nästa vecka kommer man att kunna känna lite vårfeeling i södra Sverige, säger Johan Groth, vd på StormGeo.

Trots att sportlovet pågår för fullt så finns det också dem som väntar på att våren och värmen ska komma. Och om man är en av dem så kan man glädjas åt prognosen för kommande vecka. Speciellt om man bor i södra Sverige

Det har länge varit en högtrycksdominans med kalla vindar men redan i helgen och i början av nästa vecka kommer mildare luft in och det förväntas bli omkring fem plusgrader i söder. I Kalmarområdet kan temperaturen till och med komma upp till sju till åtta plusgrader enligt SMHI.

– Det kommer att bli mildare temperaturer nu, både på dagarna och nattetid. Dock kommer det bli mycket blandat väder med både sol och regn, säger Johan Groth.

Dygnet blir allt ljusare

För den som har tröttnat på vintern finns det flera positiva besked då ljusare tider väntas.

– Dagarna blir allt längre nu. Speciellt i norr där dagen blir en timme längre bara på en vecka. I dagsläget går solen upp runt 07.16 i Stockholm och går ner 17.16 i Lund, säger Johan Groth.

Johan Groth berättar också om att det formellt sätt inte varit vinter i delar av södra Sverige förrän förra veckan. För att det meterologiskt ska räknas som vinter så måste medeltemperaturen understiga noll grader fem dygn i sträck.

– Den 14 februari så ska det ha varit vinter i hela landet. Det var verkligen i sista stund eftersom det från och med 15 februari bara kan bli vår, säger Johan Groth.

En snabb vårpust

Men de varma temperaturerna i söder ser inte ut att stanna allt för länge.

– Den milda vårpusten i söder ser bara ut att stanna till mitten av nästa vecka. Efter det så kommer det enligt våra prognoser återigen in kalluft och det kan både bli ordentliga snöfall och minusgrader i hela landet. Vintern har inte frustat färdigt än, berättar Johan Groth.

Han varnar också för halka i Norrland.

– Det kommer in mycket snöbyar i Lapplandsfjällen som under helgen kommer att röra sig in mot mellersta Norrland och mot Norrbotten. I samband med snöfallet så finns det risk för snöhalka, säger Johan Groth.

Han berättar att det också finns en risk för frosthalka på mindre vägar i Götaland. Detta eftersom temperaturen där troligtvis kommer fall under noll grader under natten och detta i kombination med fukt och dimma gör det halt.

 

PROGNOS: Så blir vädret där du bor

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag