Glädjebeskedet: Ruth får stanna med sina tvillingar

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Foto: Privat
Foto: Privat

Ruth Acosta utvisades till Peru med tre av sina barn i slutet av 2019.

Kvar i Sverige och lägenheten i Uppsala var sambon Johan Broström – och parets tvillingar. 

Nu har beslut kommit om att Ruth och hennes barn får stanna i Sverige. 

– Nu kan livet börja för oss alla, säger Johan Broström.

Efter ett år och sju månader i Peru har Ruth Acosta och hennes tre barn fått återförenas med Johan Broström och deras tvillingar. Den här gången är de här för att stanna, då de fått ansökan om uppehållstillstånd beviljad efter en dom från Migrationsdomstolen, som SVT Nyheter rapporterat om.

– Det känns overkligt, otroligt skönt. Nu kan livet börja för oss alla. Det har varit på paus i två år, säger Johan Broström. 

Johan och Ruth träffades 2017 när Ruth var asylsökande, och Johan beskriver det som att de klickade direkt. Det tog inte lång tid innan Ruth blev gravid med tvillingarna Erik och Alisson. Samtidigt ansökte Ruth om uppehållstillstånd, men fick avslag. 

– De nekade den ansökan och sade att hon måste åka hem och ansöka om att få åka tillbaka. Då var hon gravid i sjunde, åttonde månaden och skulle inte ens ha kunnat flyga om hon ville.

Tvingades tillbaka till Peru

Paret överklagade ansökan, och tvillingarna hann bli nästan ett år innan nästa bakslag kom. 

– Tre dagar innan tvillingarna fyllde ett år utvisades hon, berättar Johan. 

Ruth och hennes tre barn från ett tidigare förhållande fick åka tillbaka till Peru i december 2019. Sedan kom coronapandemin, vilket försvårade processen på plats i landet. 

– Allt i Peru stängde ner totalt. Det gick inte att fixa dokumenten och lämna in papperna.

I december 2020 blev det avslag igen. Paret överklagade och fick veta att handläggningstiden låg på 16-20 månader. Men det gick snabbare än så, och nu har Ruth och hennes barn fått permanent uppehållstillstånd. 

– Jag är mycket glad, säger Ruth Acosta. 

Svår tid isär 

Tiden i Peru utan Johan och tvillingarna var tuff för Ruth och tvillingarnas äldre syskon. 

– Det positiva är att jag har fått väldigt bra kontakt med tvillingarna. Men det är klart att det inte väger upp att inte ha sin familj här. Det absolut svåraste var att veta att de har haft det så svårt där borta, utan att kunna hjälpa, säger Ruth Acosta.

I Peru ledde coronapandemin till nedstängningar. 

– Det var svårt i Peru. Det fanns inte jobb och alla behövde stanna hemma, barnen fick inte gå ut heller. Mina barn fick inte gå i skolan, säger hon. 

Dottern Camilla, 13, håller med om att det var en svår tid. Hon är glad över uppehållstillståndet i Sverige. 

– Det känns bra, säger hon. 

Redo för vardagsproblemen

Nu ser familjen fram emot att få vara just en familj. Barnen ska börja skolan, Ruth ska studera svenska och sedan börja jobba, och familjen ska köpa en större lägenhet. 

– Nu kan vi börja se framåt, ta tag i vardagliga små och stora bekymmer som en barnfamilj kan ha. 

Vid återföreningen var Johan först nervös över hur tvillingarna skulle komma överens med sina tre syskon som de inte sett på en lång tid. Men det gick över förväntan. 

– Jag var nästan överflödig där i början, de ville bara vara med sina syskon. Det var härligt att det gick så bra, säger Johan Broström.

M:s kritik mot regeringen efter Migrationsverkets beslut

”Stor risk att fler kommer söka sig till Sverige”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.